17-20 listopada: Próbna Matura z Operonem - odpowiedzi i rozwiązania zadań tego samego dnia. Zobacz →◆NOWOŚĆ: Generatory zadań CKE online - ponad 5600 zadań z matur i egzaminu ósmoklasisty. Wypróbuj za darmo →◆Zbiory zadań CKE 2027 z pełnymi rozwiązaniami - PDF od razu po opłaceniu. Zobacz zbiory →◆Darmowe planery nauki do matury i egzaminu ósmoklasisty. Pobierz PDF →◆Kup 2 zbiory - drugi 5% taniej, przy 3 kolejny -10%◆Zajęcia stacjonarnie we Wrocławiu (Miodowa 94 i Średzka 25) lub online na żywo◆17-20 listopada: Próbna Matura z Operonem - odpowiedzi i rozwiązania zadań tego samego dnia. Zobacz →◆NOWOŚĆ: Generatory zadań CKE online - ponad 5600 zadań z matur i egzaminu ósmoklasisty. Wypróbuj za darmo →◆Zbiory zadań CKE 2027 z pełnymi rozwiązaniami - PDF od razu po opłaceniu. Zobacz zbiory →◆Darmowe planery nauki do matury i egzaminu ósmoklasisty. Pobierz PDF →◆Kup 2 zbiory - drugi 5% taniej, przy 3 kolejny -10%◆Zajęcia stacjonarnie we Wrocławiu (Miodowa 94 i Średzka 25) lub online na żywo◆

Matura maj 2022: matematyka, poziom podstawowy

Arkusz CKE w PDF, zasady oceniania i komplet 35 zadań z arkusza CKE (matura maj 2022, formuła 2015) - 45 pkt do zdobycia, 28 zamkniętych i 7 otwartych. Każde zadanie ma treść, odpowiedź końcową i rozwiązanie krok po kroku. Średni poziom wykonania zadań z tego arkusza wg sprawozdania CKE: 62%.

35 zadań45 pkt170 minpróg zdania: 15 punktów (30%)najtrudniejsze: zadanie 31 (23%)

Zadania z odpowiedziami

Pełna treść każdego zadania i odpowiedź końcowa. Rozwiązanie krok po kroku jest na stronie zadania (przycisk pod zadaniem).

Zadanie 1. (0–1)liczby i potęgi · 66% zdających

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Liczba (28−32)2\left(2\sqrt{8}-3\sqrt{2}\right)^{2} jest równa

A.22B.11C.2626D.1414
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 22
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 2. (0–1)liczby i potęgi · 71% zdających

Dodatnie liczby xx i yy spełniają warunek 2x=3y2x=3y.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wynika stąd, że wartość wyrażenia x2+y2x⋅y\dfrac{x^{2}+y^{2}}{x\cdot y} jest równa

A.23\dfrac{2}{3}B.136\dfrac{13}{6}C.613\dfrac{6}{13}D.32\dfrac{3}{2}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 136\dfrac{13}{6}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 3. (0–1)logarytmy · 68% zdających

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Liczba 4log⁡42+2log⁡484\log_{4}2+2\log_{4}8 jest równa

A.6log⁡4106\log_{4}10B.1616C.55D.6log⁡4166\log_{4}16
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. 55
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 4. (0–1)procenty · 60% zdających

Cena działki po kolejnych dwóch obniżkach, za każdym razem o 10%10\% w odniesieniu do ceny obowiązującej w danym momencie, jest równa 78 73278\,732 zł.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Cena tej działki przed obiema obniżkami była, w zaokrągleniu do 11 zł, równa

A.98 73298\,732 złB.97 20097\,200 złC.95 26695\,266 złD.94 47894\,478 zł
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 97 20097\,200 zł
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 5. (0–1)liczby i potęgi · 66% zdających

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Liczba 32+143^{2+\frac{1}{4}} jest równa

A.32⋅343^{2}\cdot\sqrt[4]{3}B.334\sqrt[4]{3^{3}}C.32+343^{2}+\sqrt[4]{3}D.32+343^{2}+\sqrt{3^{4}}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 32⋅343^{2}\cdot\sqrt[4]{3}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 6. (0–1)układy równań · 64% zdających

Rozwiązaniem układu równań {11x−11y=122x+22y=−1\begin{cases}11x-11y=1\\22x+22y=-1\end{cases} jest para liczb: x=x0x=x_{0}, y=y0y=y_{0}.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wtedy

A.x0>0x_{0}>0 i y0>0y_{0}>0B.x0>0x_{0}>0 i y0<0y_{0}<0C.x0<0x_{0}<0 i y0>0y_{0}>0D.x0<0x_{0}<0 i y0<0y_{0}<0
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. x0>0x_{0}>0 i y0<0y_{0}<0
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 7. (0–1)równania i nierówności liniowe · 65% zdających

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności 25−x3>x5\dfrac{2}{5}-\dfrac{x}{3}>\dfrac{x}{5} jest przedział

A.(−∞, 0)\left(-\infty,\,0\right)B.(0, +∞)\left(0,\,+\infty\right)C.(−∞, 34)\left(-\infty,\,\dfrac{3}{4}\right)D.(34, +∞)\left(\dfrac{3}{4},\,+\infty\right)
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. (−∞, 34)\left(-\infty,\,\dfrac{3}{4}\right)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 8. (0–1)równania i funkcje · 68% zdających

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Iloczyn wszystkich rozwiązań równania 2x(x2−9)(x+1)=02x\left(x^{2}-9\right)\left(x+1\right)=0 jest równy

A.(−3)(-3)B.33C.00D.99
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. 00
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 9. (0–1)równania i funkcje · 62% zdających

Na rysunku przedstawiono wykres funkcji ff.

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Iloczyn f(−3)⋅f(0)⋅f(4)f\left(-3\right)\cdot f\left(0\right)\cdot f\left(4\right) jest równy

A.(−12)(-12)B.(−8)(-8)C.00D.1616
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. (−8)(-8)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 10. (0–1)równania i funkcje · 45% zdających

Na rysunku 1. przedstawiono wykres funkcji ff określonej na zbiorze ⟨−4, 5⟩\langle-4,\,5\rangle.

Rysunek 1.

Funkcję gg określono za pomocą funkcji ff. Wykres funkcji gg przedstawiono na rysunku 2.
Rysunek 2.

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wynika stąd, że

A.g(x)=f(x)−2g\left(x\right)=f\left(x\right)-2B.g(x)=f(x−2)g\left(x\right)=f\left(x-2\right)C.g(x)=f(x)+2g\left(x\right)=f\left(x\right)+2D.g(x)=f(x+2)g\left(x\right)=f\left(x+2\right)
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. g(x)=f(x+2)g\left(x\right)=f\left(x+2\right)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 11. (0–1)funkcja liniowa · 68% zdających

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Miejscem zerowym funkcji liniowej ff określonej wzorem f(x)=−13(x+3)+5f\left(x\right)=-\dfrac{1}{3}\left(x+3\right)+5 jest liczba

A.(−3)(-3)B.92\dfrac{9}{2}C.55D.1212
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 1212
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 12. (0–1)funkcja kwadratowa · 73% zdających

Wykresem funkcji kwadratowej f(x)=3x2+bx+cf\left(x\right)=3x^{2}+bx+c jest parabola o wierzchołku w punkcie W=(−3, 2)W=\left(-3,\,2\right).
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wzór tej funkcji w postaci kanonicznej to

A.f(x)=3(x−3)2+2f\left(x\right)=3\left(x-3\right)^{2}+2B.f(x)=3(x+3)2+2f\left(x\right)=3\left(x+3\right)^{2}+2C.f(x)=(x−3)2+2f\left(x\right)=\left(x-3\right)^{2}+2D.f(x)=(x+3)2+2f\left(x\right)=\left(x+3\right)^{2}+2
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. f(x)=3(x+3)2+2f\left(x\right)=3\left(x+3\right)^{2}+2
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 13. (0–1)ciągi · 82% zdających

Ciąg (an)\left(a_{n}\right) jest określony wzorem an=2n2−30nna_{n}=\dfrac{2n^{2}-30n}{n} dla każdej liczby naturalnej n≥1n\geq1.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wtedy a7a_{7} jest równy

A.(−196)(-196)B.(−32)(-32)C.(−26)(-26)D.(−16)(-16)
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. (−16)(-16)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 14. (0–1)ciągi · 77% zdających

W ciągu arytmetycznym (an)\left(a_{n}\right), określonym dla każdej liczby naturalnej n≥1n\geq1, a5=−31a_{5}=-31 oraz a10=−66a_{10}=-66.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Różnica tego ciągu jest równa

A.(−7)(-7)B.(−19,4)(-19{,}4)C.77D.19,419{,}4
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. (−7)(-7)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 15. (0–1)ciągi · 43% zdających

Wszystkie wyrazy nieskończonego ciągu geometrycznego (an)\left(a_{n}\right), określonego dla każdej liczby naturalnej n≥1n\geq1, są dodatnie i 9a5=4a39a_{5}=4a_{3}.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wtedy iloraz tego ciągu jest równy

A.23\dfrac{2}{3}B.32\dfrac{3}{2}C.29\dfrac{2}{9}D.92\dfrac{9}{2}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 23\dfrac{2}{3}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 16. (0–1)trygonometria · 69% zdających

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Liczba cos⁡12∘⋅sin⁡78∘+sin⁡12∘⋅cos⁡78∘\cos12^{\circ}\cdot\sin78^{\circ}+\sin12^{\circ}\cdot\cos78^{\circ} jest równa

A.12\dfrac{1}{2}B.22\dfrac{\sqrt{2}}{2}C.32\dfrac{\sqrt{3}}{2}D.11
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 11
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 17. (0–1)planimetria · 70% zdających
Punkty AA, BB, CC leżą na okręgu o środku SS. Punkt DD jest punktem przecięcia cięciwy ACAC i średnicy okręgu poprowadzonej z punktu BB. Miara kąta BSCBSC jest równa α\alpha, a miara kąta ADBADB jest równa γ\gamma (zobacz rysunek).
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wtedy kąt ABDABD ma miarę
A.α2+γ−180∘\dfrac{\alpha}{2}+\gamma-180^{\circ}B.180∘−α2−γ180^{\circ}-\dfrac{\alpha}{2}-\gammaC.180∘−α−γ180^{\circ}-\alpha-\gammaD.α+γ−180∘\alpha+\gamma-180^{\circ}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 180∘−α2−γ180^{\circ}-\dfrac{\alpha}{2}-\gamma
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 18. (0–1)planimetria · 69% zdających
Punkty AA, BB, PP leżą na okręgu o środku SS i promieniu 66. Czworokąt ASBPASBP jest rombem, w którym kąt ostry PASPAS ma miarę 60∘60^{\circ} (zobacz rysunek).
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Pole zakreskowanej na rysunku figury jest równe
A.6π6\piB.9π9\piC.10π10\piD.12π12\pi
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 12π12\pi
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 19. (0–1)planimetria · 85% zdających

Wysokość trójkąta równobocznego jest równa 636\sqrt{3}.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Pole tego trójkąta jest równe

A.333\sqrt{3}B.434\sqrt{3}C.27327\sqrt{3}D.36336\sqrt{3}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 36336\sqrt{3}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 20. (0–1)planimetria · 74% zdających

Boki równoległoboku mają długości 66 i 1010, a kąt rozwarty między tymi bokami ma miarę 120∘120^{\circ}.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Pole tego równoległoboku jest równe

A.30330\sqrt{3}B.3030C.60360\sqrt{3}D.6060
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 30330\sqrt{3}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 21. (0–1)geometria analityczna · 61% zdających

Punkty A=(−2, 6)A=\left(-2,\,6\right) oraz B=(3, b)B=\left(3,\,b\right) leżą na prostej, która przechodzi przez początek układu współrzędnych.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wtedy bb jest równe

A.99B.(−9)(-9)C.(−4)(-4)D.44
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. (−9)(-9)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 22. (0–1)geometria analityczna · 78% zdających

Dane są cztery proste kk, ll, mm, nn o równaniach:

kk: y=−x+1y=-x+1ll: y=23x+1y=\dfrac{2}{3}x+1
mm: y=−32x+4y=-\dfrac{3}{2}x+4nn: y=−23x−1y=-\dfrac{2}{3}x-1
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wśród tych prostych prostopadłe są

A.proste kk oraz ll.B.proste kk oraz nn.C.proste ll oraz mm.D.proste mm oraz nn.
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. proste ll oraz mm.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 23. (0–1)geometria analityczna · 68% zdających

Punkty K=(4, −10)K=\left(4,\,-10\right) i L=(b, 2)L=\left(b,\,2\right) są końcami odcinka KLKL. Pierwsza współrzędna środka odcinka KLKL jest równa (−12)\left(-12\right).
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wynika stąd, że

A.b=−28b=-28B.b=−14b=-14C.b=−24b=-24D.b=−10b=-10
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. b=−28b=-28
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 24. (0–1)geometria analityczna · 49% zdających

Punkty A=(−4, 4)A=\left(-4,\,4\right) i B=(4, 0)B=\left(4,\,0\right) są sąsiednimi wierzchołkami kwadratu ABCDABCD.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Przekątna tego kwadratu ma długość

A.4104\sqrt{10}B.424\sqrt{2}C.454\sqrt{5}D.474\sqrt{7}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 4104\sqrt{10}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 25. (0–1)stereometria · 73% zdających

Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości 77 cm i 1010 cm. Wysokość tego graniastosłupa jest krótsza od dłuższej przekątnej rombu o 22 cm.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wtedy objętość graniastosłupa jest równa

A.560560 cm3^{3}B.280280 cm3^{3}C.2803\dfrac{280}{3} cm3^{3}D.5603\dfrac{560}{3} cm3^{3}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 280280 cm3^{3}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 26. (0–1)stereometria · 44% zdających
Dany jest sześcian ABCDEFGHABCDEFGH o krawędzi długości aa. Punkty EE, FF, GG, BB są wierzchołkami ostrosłupa EFGBEFGB (zobacz rysunek).
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa EFGBEFGB jest równe
A.a2a^{2}B.332⋅a2\dfrac{3\sqrt{3}}{2}\cdot a^{2}C.32a2\dfrac{3}{2}a^{2}D.3+32⋅a2\dfrac{3+\sqrt{3}}{2}\cdot a^{2}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 3+32⋅a2\dfrac{3+\sqrt{3}}{2}\cdot a^{2}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 27. (0–1)kombinatoryka · 49% zdających

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wszystkich różnych liczb naturalnych czterocyfrowych nieparzystych podzielnych przez 55 jest

A.9⋅8⋅7⋅29\cdot8\cdot7\cdot2B.9⋅10⋅10⋅19\cdot10\cdot10\cdot1C.9⋅10⋅10⋅29\cdot10\cdot10\cdot2D.9⋅9⋅8⋅19\cdot9\cdot8\cdot1
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 9⋅10⋅10⋅19\cdot10\cdot10\cdot1
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 28. (0–1)statystyka · 85% zdających

Średnia arytmetyczna zestawu sześciu liczb: 2x2x, 44, 66, 88, 1111, 1313, jest równa 55.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wynika stąd, że

A.x=−1x=-1B.x=7x=7C.x=−6x=-6D.x=6x=6
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. x=−6x=-6
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 29. (0–2)funkcja kwadratowa · 68% zdających

Rozwiąż nierówność: 3x2−2x−9≥73x^{2}-2x-9\geq7

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹx∈(−∞, −2⟩∪⟨83, +∞)x\in\left(-\infty,\,-2\right\rangle\cup\left\langle\dfrac{8}{3},\,+\infty\right)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 30. (0–2)ciągi · 65% zdających

W ciągu arytmetycznym (an)\left(a_{n}\right), określonym dla każdej liczby naturalnej n≥1n\geq1, a1=−1a_{1}=-1 i a4=8a_{4}=8. Oblicz sumę stu początkowych kolejnych wyrazów tego ciągu.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹS100=14 750S_{100}=14\,750
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 31. (0–2)dowód algebraiczny · 23% zdających

Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej aa i każdej liczby rzeczywistej bb takich, że b≠ab\neq a, spełniona jest nierówność a2+b22>(a+b2)2\frac{a^{2}+b^{2}}{2}>\left(\frac{a+b}{2}\right)^{2}

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹTeza została wykazana: dla wszystkich a≠ba\neq b zachodzi (a−b)2>0\left(a-b\right)^{2}>0, co jest równoważne danej nierówności.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 32. (0–2)trygonometria · 42% zdających

Kąt α\alpha jest ostry i tg⁡α=2\operatorname{tg}\alpha=2. Oblicz wartość wyrażenia sin⁡2α\sin^{2}\alpha.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹsin⁡2α=45\sin^{2}\alpha=\dfrac{4}{5}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 33. (0–2)planimetria · 29% zdających

Dany jest trójkąt równoramienny ABCABC, w którym ∣AC∣=∣BC∣|AC|=|BC|. Dwusieczna kąta BACBAC przecina bok BCBC w takim punkcie DD, że trójkąty ABCABC i BDABDA są podobne (zobacz rysunek). Oblicz miarę kąta BACBAC.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹ∣∢BAC∣=72∘|\sphericalangle BAC|=72^{\circ}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 34. (0–2)prawdopodobieństwo · 71% zdających

Ze zbioru dziewięcioelementowego M={1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}M=\{1,\,2,\,3,\,4,\,5,\,6,\,7,\,8,\,9\} losujemy kolejno ze zwracaniem dwa razy po jednej liczbie. Zdarzenie AA polega na wylosowaniu dwóch liczb ze zbioru MM, których iloczyn jest równy 2424. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia AA.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹP(A)=481P\left(A\right)=\dfrac{4}{81}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 35. (0–5)funkcja kwadratowa · 28% zdających

Wykres funkcji kwadratowej ff określonej wzorem f(x)=ax2+bx+cf\left(x\right)=ax^{2}+bx+c ma z prostą o równaniu y=6y=6 dokładnie jeden punkt wspólny. Punkty A=(−5, 0)A=\left(-5,\,0\right) i B=(3, 0)B=\left(3,\,0\right) należą do wykresu funkcji ff. Oblicz wartości współczynników aa, bb oraz cc.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹa=−38a=-\dfrac{3}{8}, b=−34b=-\dfrac{3}{4}, c=458c=\dfrac{45}{8}
Rozwiązanie krok po kroku →

Co było w tym arkuszu

Działy według liczby punktów w arkuszu. Jeśli któryś z nich sprawia Ci trudność, kliknij i przerób zadania z tego działu ze wszystkich sesji.

Najtrudniejsze zadania wg sprawozdania CKE: zadanie 31 (23%), zadanie 35 (28%), zadanie 33 (29%). Najłatwiejsze: zadanie 28 (85%), zadanie 19 (85%), zadanie 13 (82%).

Przećwicz podobne zadania w generatorzeLosuj zadania ze wszystkich działów, sprawdzaj odpowiedzi i wracaj do pomyłek w teczce błędów. Z darmowym kontem masz 8 losowań na 3 dni.
Otwórz generator →

Wolisz uczyć się z PDF-a? Zbiór zadań maturalnych z matematyki 2027 (PDF, 1690 zadań) zbiera wszystkie zadania CKE z rozwiązaniami w jednym pliku, podzielone działami.

Pytania o ten arkusz

Gdzie pobrać arkusz matura maj 2022 w PDF?

Arkusz i zasady oceniania CKE są do pobrania wyżej na tej stronie (przyciski PDF). To oryginalne pliki Centralnej Komisji Egzaminacyjnej - materiał urzędowy, udostępniony publicznie po egzaminie.

Czy odpowiedzi są zgodne z kluczem CKE?

Tak. Odpowiedzi końcowe są zgodne z zasadami oceniania CKE (plik do pobrania wyżej), a rozwiązania krok po kroku przygotował zespół nauczycieli Korepetytujemy.pl tak, żeby pokazać drogę do wyniku, nie tylko samą literę.

Ile punktów trzeba, żeby zdać maturę z matematyki?

Na poziomie podstawowym trzeba zdobyć co najmniej 30% punktów. Ten arkusz (formuła 2015) miał 50 punktów do zdobycia i 170 minut na rozwiązanie; na maturze 2027 (formuła 2023) jest to 15 punktów (30%) z 46 możliwych i 180 minut.

Arkusz egzaminacyjny opracowany przez Centralną Komisję Egzaminacyjną i udostępniony publicznie na cke.gov.pl. Materiał urzędowy w rozumieniu art. 4 pkt 2 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych; teksty, grafiki i nagrania zawarte w arkuszu mogą być chronione na rzecz ich autorów i są przytaczane wyłącznie w kształcie nadanym przez CKE. Rozwiązania i komentarze: Korepetytujemy.pl.

Potwierdź płatność BLIK

Zatwierdź transakcję w aplikacji swojego banku. Czekamy na potwierdzenie...

Twój koszyk

Przejdź do koszyka
Bezpieczne płatności
BLIKVisaMastercardGoogle PayApple PayPowered by Stripe
Rabaty wieloprzedmiotowe naliczają się automatycznie.