17-20 listopada: Próbna Matura z Operonem - odpowiedzi i rozwiązania zadań tego samego dnia. Zobacz →◆NOWOŚĆ: Generatory zadań CKE online - ponad 5600 zadań z matur i egzaminu ósmoklasisty. Wypróbuj za darmo →◆Zbiory zadań CKE 2027 z pełnymi rozwiązaniami - PDF od razu po opłaceniu. Zobacz zbiory →◆Darmowe planery nauki do matury i egzaminu ósmoklasisty. Pobierz PDF →◆Kup 2 zbiory - drugi 5% taniej, przy 3 kolejny -10%◆Zajęcia stacjonarnie we Wrocławiu (Miodowa 94 i Średzka 25) lub online na żywo◆17-20 listopada: Próbna Matura z Operonem - odpowiedzi i rozwiązania zadań tego samego dnia. Zobacz →◆NOWOŚĆ: Generatory zadań CKE online - ponad 5600 zadań z matur i egzaminu ósmoklasisty. Wypróbuj za darmo →◆Zbiory zadań CKE 2027 z pełnymi rozwiązaniami - PDF od razu po opłaceniu. Zobacz zbiory →◆Darmowe planery nauki do matury i egzaminu ósmoklasisty. Pobierz PDF →◆Kup 2 zbiory - drugi 5% taniej, przy 3 kolejny -10%◆Zajęcia stacjonarnie we Wrocławiu (Miodowa 94 i Średzka 25) lub online na żywo◆

Matura maj 2021: matematyka, poziom podstawowy

Arkusz CKE w PDF, zasady oceniania i komplet 20 zadań z arkusza CKE (matura maj 2021, formuła 2015) - 28 pkt do zdobycia, 13 zamkniętych i 7 otwartych. Każde zadanie ma treść, odpowiedź końcową i rozwiązanie krok po kroku. Średni poziom wykonania zadań z tego arkusza wg sprawozdania CKE: 58%.

20 zadań28 pkt170 minpróg zdania: 15 punktów (30%)najtrudniejsze: zadanie 30 (27%)

Zadania z odpowiedziami

Pełna treść każdego zadania i odpowiedź końcowa. Rozwiązanie krok po kroku jest na stronie zadania (przycisk pod zadaniem).

Zadanie 2. (0–1)procenty · 93% zdających

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Liczba 78 stanowi 150% liczby cc. Wtedy liczba cc jest równa

A.6060B.5252C.4848D.3939
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB (c=52c=52)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 7. (0–1)równania i funkcje · 54% zdających
Na poniższym rysunku przedstawiono wykres funkcji ff określonej w zbiorze ⟨−6, 5⟩\langle-6,\,5\rangle.
Funkcja gg jest określona wzorem g(x)=f(x)−2g\left(x\right)=f\left(x\right)-2 dla x∈⟨−6, 5⟩x\in\langle-6,\,5\rangle. Wskaż zdanie prawdziwe.
A. Liczba f(2)+g(2)f\left(2\right)+g\left(2\right) jest równa (−2)\left(-2\right).
B. Zbiory wartości funkcji ff i gg są równe.
C. Funkcje ff i gg mają te same miejsca zerowe.
D. Punkt P=(0, −2)P=\left(0,\,-2\right) należy do wykresów funkcji ff i gg.
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 8. (0–1)układy równań · 65% zdających
Na rysunku obok przedstawiono geometryczną interpretację jednego z niżej zapisanych układów równań. Wskaż ten układ, którego geometryczną interpretację przedstawiono na rysunku.


A. {y=x+1y=−2x+4\begin{cases}y=x+1\\ y=-2x+4\end{cases} B. {y=x−1y=2x+4\begin{cases}y=x-1\\ y=2x+4\end{cases}
C. {y=x−1y=−2x+4\begin{cases}y=x-1\\ y=-2x+4\end{cases} D. {y=x+1y=2x+4\begin{cases}y=x+1\\ y=2x+4\end{cases}

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 16. (0–1)trygonometria · 65% zdających

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Dla każdego kąta ostrego α\alpha iloczyn cos⁡α1−sin⁡2α⋅1−cos⁡2αsin⁡α\dfrac{\cos\alpha}{1-\sin^{2}\alpha}\cdot\dfrac{1-\cos^{2}\alpha}{\sin\alpha} jest równy

A.sin⁡α\sin\alphaB.tg⁡α\operatorname{tg}\alphaC.cos⁡α\cos\alphaD.sin⁡2α\sin^{2}\alpha
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. tg⁡α\operatorname{tg}\alpha
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 18. (0–1)planimetria · 71% zdających

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.

Przyprostokątna ACAC trójkąta prostokątnego ABCABC ma długość 8 oraz tg⁡α=25\operatorname{tg}\alpha=\dfrac{2}{5} (zobacz rysunek).
Pole tego trójkąta jest równe
A.1212B.373\dfrac{37}{3}C.625\dfrac{62}{5}D.645\dfrac{64}{5}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 645\dfrac{64}{5}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 19. (0–1)planimetria · 55% zdających

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Pole pewnego trójkąta równobocznego jest równe 439\dfrac{4\sqrt{3}}{9}. Obwód tego trójkąta jest równy

A.44B.22C.43\dfrac{4}{3}D.23\dfrac{2}{3}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 44
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 20. (0–1)planimetria · 79% zdających

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.

W trójkącie ABCABC bok BCBC ma długość 13, a wysokość CDCD tego trójkąta dzieli bok ABAB na odcinki o długościach ∣AD∣=3|AD|=3 i ∣BD∣=12|BD|=12 (zobacz rysunek obok).
Długość boku ACAC jest równa
A.34\sqrt{34}B.134\dfrac{13}{4}C.2142\sqrt{14}D.3453\sqrt{45}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 34\sqrt{34}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 21. (0–1)planimetria · 46% zdających

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.

Punkty AA, BB, CC i DD leżą na okręgu o środku SS. Miary kątów SBCSBC, BCDBCD, CDACDA są równe odpowiednio: ∣∠SBC∣=60∘|\angle SBC|=60^{\circ}, ∣∠BCD∣=110∘|\angle BCD|=110^{\circ}, ∣∠CDA∣=90∘|\angle CDA|=90^{\circ} (zobacz rysunek).
Wynika stąd, że miara α\alpha kąta DASDAS jest równa
A.25∘25^{\circ}B.30∘30^{\circ}C.35∘35^{\circ}D.40∘40^{\circ}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 40∘40^{\circ}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 22. (0–1)planimetria · 77% zdających

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.

W równoległoboku ABCDABCD, przedstawionym na rysunku, kąt α\alpha ma miarę 70∘70^{\circ}.
Wtedy kąt β\beta ma miarę
A.80∘80^{\circ}B.70∘70^{\circ}C.60∘60^{\circ}D.50∘50^{\circ}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 70∘70^{\circ}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 23. (0–1)planimetria · 62% zdających

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
W każdym nn-kącie wypukłym (n≥3n\geq3) liczba przekątnych jest równa n(n−3)2\dfrac{n(n-3)}{2}. Wielokątem wypukłym, w którym liczba przekątnych jest o 25 większa od liczby boków, jest

A.siedmiokąt.B.dziesięciokąt.C.dwunastokąt.D.piętnastokąt.
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. dziesięciokąt
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 24. (0–1)planimetria · 61% zdających

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.

Pole figury F1F_{1} złożonej z dwóch stycznych zewnętrznie kół o promieniach 1 i 3 jest równe polu figury F2F_{2} złożonej z dwóch stycznych zewnętrznie kół o promieniach długości rr (zobacz rysunek).
Długość rr promienia jest równa
A.3\sqrt{3}B.22C.5\sqrt{5}D.33
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. r=5r=\sqrt{5}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 25. (0–1)geometria analityczna · 43% zdających

Punkt A=(3, −5)A=(3,\,-5) jest wierzchołkiem kwadratu ABCDABCD, a punkt M=(1, 3)M=(1,\,3) jest punktem przecięcia się przekątnych tego kwadratu. Wynika stąd, że pole kwadratu ABCDABCD jest równe

A.6868B.136136C.2342\sqrt{34}D.8348\sqrt{34}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 136136
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 26. (0–1)prawdopodobieństwo · 34% zdających

Z wierzchołków sześcianu ABCDEFGHABCDEFGH losujemy jednocześnie dwa różne wierzchołki. Prawdopodobieństwo tego, że wierzchołki te będą końcami przekątnej sześcianu ABCDEFGHABCDEFGH, jest równe

A.17\dfrac{1}{7}B.47\dfrac{4}{7}C.114\dfrac{1}{14}D.37\dfrac{3}{7}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 17\dfrac{1}{7}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 27. (0–1)kombinatoryka · 61% zdających

{ Wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych, większych od 700, w których każda cyfra należy do zbioru {1, 2, 3, 7, 8, 9}\{1,\,2,\,3,\,7,\,8,\,9\} i żadna cyfra się nie powtarza, jest }

A.108108B.6060C.4040D.299299
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 6060
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 28. (0–1)statystyka · 77% zdających

Sześciowyrazowy ciąg liczbowy (1, 2, 2x, x+2, 5, 6)(1,\,2,\,2x,\,x+2,\,5,\,6) jest niemalejący. Mediana wyrazów tego ciągu jest równa 4. Wynika stąd, że

A.x=1x=1B.x=32x=\dfrac{3}{2}C.x=2x=2D.x=83x=\dfrac{8}{3}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. x=2x=2
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 30. (0–2)dowód algebraiczny · 27% zdających

* Zadanie spoza obecnej podstawy programowej (formuła 2023) – potraktuj jako dodatkowe.

Wykaż, że dla każdych trzech dodatnich liczb aa, bb i cc takich, że a<ba<b, spełniona jest nierówność ab<a+cb+c\frac{a}{b}<\frac{a+c}{b+c}

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹRóżnica a+cb+c−ab=c(b−a)b(b+c)>0\dfrac{a+c}{b+c}-\dfrac{a}{b}=\dfrac{c\left(b-a\right)}{b\left(b+c\right)}>0, co kończy dowód.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 31. (0–2)funkcja liniowa · 35% zdających

Funkcja liniowa ff przyjmuje wartość 2 dla argumentu 0, a ponadto f(4)−f(2)=6f(4)-f(2)=6.
Wyznacz wzór funkcji ff.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹf(x)=3x+2f(x)=3x+2
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 32. (0–2)funkcja kwadratowa · 58% zdających

Rozwiąż równanie: 3x+23x−2=4−x\frac{3x+2}{3x-2}=4-x

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹx=53x=\frac{5}{3} lub x=2x=2
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 34. (0–2)prawdopodobieństwo · 64% zdających

Gracz rzuca dwukrotnie symetryczną sześcienną kostką do gry i oblicza sumę liczb wyrzuconych oczek. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia AA polegającego na tym, że suma liczb wyrzuconych oczek jest równa 4 lub 5, lub 6.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹP(A)=1236=13P(A)=\dfrac{12}{36}=\dfrac{1}{3}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 35. (0–5)geometria analityczna · 29% zdających

Punkty A=(−20, 12)A=(-20,\,12) i B=(7, 3)B=(7,\,3) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABCABC, w którym ∣AC∣=∣BC∣|AC|=|BC|. Wierzchołek CC leży na osi OyOy układu współrzędnych. Oblicz współrzędne wierzchołka CC oraz obwód tego trójkąta.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC=(0, 27)C=(0,\,27), obwód =50+910=50+9\sqrt{10}
Rozwiązanie krok po kroku →

Co było w tym arkuszu

Działy według liczby punktów w arkuszu. Jeśli któryś z nich sprawia Ci trudność, kliknij i przerób zadania z tego działu ze wszystkich sesji.

Najtrudniejsze zadania wg sprawozdania CKE: zadanie 30 (27%), zadanie 35 (29%), zadanie 26 (34%). Najłatwiejsze: zadanie 2 (93%), zadanie 20 (79%), zadanie 28 (77%).

Przećwicz podobne zadania w generatorzeLosuj zadania ze wszystkich działów, sprawdzaj odpowiedzi i wracaj do pomyłek w teczce błędów. Z darmowym kontem masz 8 losowań na 3 dni.
Otwórz generator →

Wolisz uczyć się z PDF-a? Zbiór zadań maturalnych z matematyki 2027 (PDF, 1690 zadań) zbiera wszystkie zadania CKE z rozwiązaniami w jednym pliku, podzielone działami.

Pytania o ten arkusz

Gdzie pobrać arkusz matura maj 2021 w PDF?

Arkusz i zasady oceniania CKE są do pobrania wyżej na tej stronie (przyciski PDF). To oryginalne pliki Centralnej Komisji Egzaminacyjnej - materiał urzędowy, udostępniony publicznie po egzaminie.

Czy odpowiedzi są zgodne z kluczem CKE?

Tak. Odpowiedzi końcowe są zgodne z zasadami oceniania CKE (plik do pobrania wyżej), a rozwiązania krok po kroku przygotował zespół nauczycieli Korepetytujemy.pl tak, żeby pokazać drogę do wyniku, nie tylko samą literę.

Ile punktów trzeba, żeby zdać maturę z matematyki?

Na poziomie podstawowym trzeba zdobyć co najmniej 30% punktów. Ten arkusz (formuła 2015) miał 50 punktów do zdobycia i 170 minut na rozwiązanie; na maturze 2027 (formuła 2023) jest to 15 punktów (30%) z 46 możliwych i 180 minut.

Arkusz egzaminacyjny opracowany przez Centralną Komisję Egzaminacyjną i udostępniony publicznie na cke.gov.pl. Materiał urzędowy w rozumieniu art. 4 pkt 2 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych; teksty, grafiki i nagrania zawarte w arkuszu mogą być chronione na rzecz ich autorów i są przytaczane wyłącznie w kształcie nadanym przez CKE. Rozwiązania i komentarze: Korepetytujemy.pl.

Potwierdź płatność BLIK

Zatwierdź transakcję w aplikacji swojego banku. Czekamy na potwierdzenie...

Twój koszyk

Przejdź do koszyka
Bezpieczne płatności
BLIKVisaMastercardGoogle PayApple PayPowered by Stripe
Rabaty wieloprzedmiotowe naliczają się automatycznie.