17-20 listopada: Próbna Matura z Operonem - odpowiedzi i rozwiązania zadań tego samego dnia. Zobacz →◆NOWOŚĆ: Generatory zadań CKE online - ponad 5600 zadań z matur i egzaminu ósmoklasisty. Wypróbuj za darmo →◆Zbiory zadań CKE 2027 z pełnymi rozwiązaniami - PDF od razu po opłaceniu. Zobacz zbiory →◆Darmowe planery nauki do matury i egzaminu ósmoklasisty. Pobierz PDF →◆Kup 2 zbiory - drugi 5% taniej, przy 3 kolejny -10%◆Zajęcia stacjonarnie we Wrocławiu (Miodowa 94 i Średzka 25) lub online na żywo◆17-20 listopada: Próbna Matura z Operonem - odpowiedzi i rozwiązania zadań tego samego dnia. Zobacz →◆NOWOŚĆ: Generatory zadań CKE online - ponad 5600 zadań z matur i egzaminu ósmoklasisty. Wypróbuj za darmo →◆Zbiory zadań CKE 2027 z pełnymi rozwiązaniami - PDF od razu po opłaceniu. Zobacz zbiory →◆Darmowe planery nauki do matury i egzaminu ósmoklasisty. Pobierz PDF →◆Kup 2 zbiory - drugi 5% taniej, przy 3 kolejny -10%◆Zajęcia stacjonarnie we Wrocławiu (Miodowa 94 i Średzka 25) lub online na żywo◆

Arkusz przykładowy CKE grudzień 2014: matematyka, poziom podstawowy

Arkusz CKE w PDF, zasady oceniania i komplet 33 zadań z arkusza przykładowego CKE z grudnia 2014 (formuła 2015) - 50 pkt do zdobycia, 24 zamknięte i 9 otwartych. Każde zadanie ma treść, odpowiedź końcową i rozwiązanie krok po kroku. Arkusze próbne i informator publikuje CKE, żeby pokazać strukturę prawdziwego egzaminu - świetnie nadają się do rozwiązania na czas.

33 zadania50 pkt180 minpróg zdania: 15 punktów (30%)

Zadania z odpowiedziami

Pełna treść każdego zadania i odpowiedź końcowa. Rozwiązanie krok po kroku jest na stronie zadania (przycisk pod zadaniem).

Zadanie 1. (0–1)liczby i potęgi

Liczba 0,60{,}6 jest jednym z przybliżeń liczby 58\dfrac{5}{8}.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Błąd względny tego przybliżenia, wyrażony w procentach, jest równy

A.0,025%0{,}025\%B.2,5%2{,}5\%C.0,04%0{,}04\%D.4%4\%
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 4%4\%
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 2. (0–1)geometria analityczna

Dany jest okrąg o środku S=(−6, −8)S=\left(-6,\,-8\right) i promieniu 2014. Obrazem tego okręgu w symetrii osiowej względem osi OyOy jest okrąg o środku w punkcie S1S_{1}.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Odległość między punktami SS i S1S_{1} jest równa

A.1212B.1616C.20142014D.40284028
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 1212
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 3. (0–1)równania i funkcje

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Rozwiązaniami równania (x3−8)(x−5)(2x+1)=0\left(x^{3}-8\right)\left(x-5\right)\left(2x+1\right)=0 są liczby

A.−8; −5; 1-8;~-5;~1B.−1; 5; 8-1;~5;~8C.−12; 2; 5-\dfrac{1}{2};~2;~5D.−12; 5; 8-\dfrac{1}{2};~5;~8
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. −12; 2; 5-\dfrac{1}{2};~2;~5
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 4. (0–1)procenty

Cena towaru została podwyższona o 30%30\%, a po pewnym czasie nową, wyższą cenę ponownie podwyższono, tym razem o 10%10\%.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
W rezultacie obu podwyżek wyjściowa cena towaru zwiększyła się o

A.15%15\%B.20%20\%C.40%40\%D.43%43\%
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 43%43\%
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 5. (0–1)równania i funkcje

Dane są dwie funkcje określone dla wszystkich liczb rzeczywistych xx wzorami f(x)=−5x+1f\left(x\right)=-5x+1 oraz g(x)=5xg\left(x\right)=5^{x}.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Liczba punktów wspólnych wykresów tych funkcji jest równa

A.33B.22C.11D.00
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. 11
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 6. (0–1)wielomiany

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wyrażenie (3x+1+y)2\left(3x+1+y\right)^{2} jest równe

A.3x2+y2+13x^{2}+y^{2}+1B.9x2+6x+y2+19x^{2}+6x+y^{2}+1C.3x2+y2+6xy+6x+13x^{2}+y^{2}+6xy+6x+1D.9x2+y2+6xy+6x+2y+19x^{2}+y^{2}+6xy+6x+2y+1
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 9x2+y2+6xy+6x+2y+19x^{2}+y^{2}+6xy+6x+2y+1
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 7. (0–1)liczby i potęgi

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Połowa sumy 428+428+428+4284^{28}+4^{28}+4^{28}+4^{28} jest równa

A.2302^{30}B.2572^{57}C.2632^{63}D.21122^{112}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 2572^{57}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 8. (0–1)funkcja liniowa

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Równania y=−34x+54y=-\dfrac{3}{4}x+\dfrac{5}{4} oraz y=−43y=-\dfrac{4}{3} opisują dwie proste

A.przecinające się pod kątem o mierze 90∘90^{\circ}.B.pokrywające się.C.przecinające się pod kątem różnym od 90∘90^{\circ}.D.równoległe i różne.
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 9. (0–1)geometria analityczna

Na płaszczyźnie dane są punkty: A=(2, 6)A=\left(\sqrt{2},\,\sqrt{6}\right), B=(0, 0)B=(0,\,0) i C=(2, 0)C=\left(\sqrt{2},\,0\right). Kąt BACBAC jest równy

A.30∘30^{\circ}B.45∘45^{\circ}C.60∘60^{\circ}D.75∘75^{\circ}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 30∘30^{\circ}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 10. (0–1)równania i funkcje

Funkcja ff, określona dla wszystkich liczb całkowitych dodatnich, przyporządkowuje liczbie xx ostatnią cyfrę jej kwadratu.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Zbiór wartości funkcji ff zawiera dokładnie

A.5 elementów.B.6 elementów.C.9 elementów.D.10 elementów.
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 6 elementów.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 11. (0–1)równania i funkcje

Ekipa złożona z 25 pracowników wymieniła tory kolejowe na pewnym odcinku w ciągu 156 dni. Jeśli wymianę torów kolejowych na kolejnym odcinku o tej samej długości trzeba przeprowadzić w ciągu 100 dni, to, przy założeniu takiej samej wydajności, należy zatrudnić do pracy o

A.14 osób więcej.B.17 osób więcej.C.25 osób więcej.D.39 osób więcej.
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 14 osób więcej.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 12. (0–1)stereometria
Z sześcianu ABCDEFGHABCDEFGH o krawędzi długości aa odcięto ostrosłup ABDEABDE (zobacz rysunek).

Ile razy objętość tego ostrosłupa jest mniejsza od objętości pozostałej części sześcianu?

A.2 razy.B.3 razy.C.4 razy.D.5 razy.
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 5 razy.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 13. (0–1)funkcja kwadratowa

W układzie współrzędnych narysowano część paraboli o wierzchołku w punkcie A=(2, 4)A=\left(2,\,4\right), która jest wykresem funkcji kwadratowej ff.

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Funkcja ff może być opisana wzorem

A.f(x)=(x−2)2+4f\left(x\right)=\left(x-2\right)^{2}+4B.f(x)=(x+2)2+4f\left(x\right)=\left(x+2\right)^{2}+4C.f(x)=−(x−2)2+4f\left(x\right)=-\left(x-2\right)^{2}+4D.f(x)=−(x+2)2+4f\left(x\right)=-\left(x+2\right)^{2}+4
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. f(x)=−(x−2)2+4f\left(x\right)=-\left(x-2\right)^{2}+4
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 14. (0–1)geometria analityczna

Punkty A=(−6−22, 4−22)A=\left(-6-2\sqrt{2},\,4-2\sqrt{2}\right), B=(2+42, −62)B=\left(2+4\sqrt{2},\,-6\sqrt{2}\right), C=(2+62, 6−22)C=\left(2+6\sqrt{2},\,6-2\sqrt{2}\right) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCDABCD. Przekątne tego równoległoboku przecinają się w punkcie

A.S=(−1+42, 5−52)S=\left(-1+4\sqrt{2},\,5-5\sqrt{2}\right)B.S=(−2+2, 2−42)S=\left(-2+\sqrt{2},\,2-4\sqrt{2}\right)C.S=(2+52, 3−42)S=\left(2+5\sqrt{2},\,3-4\sqrt{2}\right)D.S=(−2+22, 5−22)S=\left(-2+2\sqrt{2},\,5-2\sqrt{2}\right)
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. S=(−2+22, 5−22)S=\left(-2+2\sqrt{2},\,5-2\sqrt{2}\right)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 15. (0–1)trygonometria

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Liczba sin⁡150∘\sin150^{\circ} jest równa liczbie

A.cos⁡60∘\cos60^{\circ}B.cos⁡120∘\cos120^{\circ}C.tg 120∘\mathrm{tg}\,120^{\circ}D.tg 60∘\mathrm{tg}\,60^{\circ}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. cos⁡60∘\cos60^{\circ}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 16. (0–1)ciągi

Na ścianie kamienicy zaprojektowano mural utworzony z szeregu trójkątów równobocznych różnej wielkości. Najmniejszy trójkąt ma bok długości 1 m, a bok każdego z następnych trójkątów jest o 10 cm dłuższy niż bok poprzedzającego go trójkąta. Ostatni trójkąt ma bok długości 5,95{,}9 m.
Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Ile trójkątów przedstawia mural?

A.4949B.5050C.5959D.6060
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 5050
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 17. (0–1)planimetria

Dany jest trójkąt równoramienny, w którym ramię o długości 20 tworzy z podstawą kąt 67,5∘67{,}5^{\circ}.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Pole tego trójkąta jest równe

A.1003100\sqrt{3}B.1002100\sqrt{2}C.2003200\sqrt{3}D.2002200\sqrt{2}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 1002100\sqrt{2}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 18. (0–1)stereometria
Na rysunkach obok przedstawiono siatki dwóch ostrosłupów.

Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa o krawędzi aa jest dwa razy większe od pola powierzchni całkowitej ostrosłupa o krawędzi bb.

Ile razy objętość ostrosłupa o krawędzi aa jest większa od objętości ostrosłupa o krawędzi bb?

A.2\sqrt{2}B.22C.222\sqrt{2}D.44
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. 222\sqrt{2}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 19. (0–1)planimetria

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.

Na okręgu o środku SS leżą punkty AA, BB, CC i DD. Odcinek ABAB jest średnicą tego okręgu. Kąt między tą średnicą a cięciwą ACAC jest równy 21∘21^{\circ} (zobacz rysunek).
Kąt α\alpha między cięciwami ADAD i CDCD jest równy
A.21∘21^{\circ}B.42∘42^{\circ}C.48∘48^{\circ}D.69∘69^{\circ}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 69∘69^{\circ}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 20. (0–1)statystyka

Średnia arytmetyczna zestawu danych: 3, 8, 3, 11, 3, 10, 3, x3,~8,~3,~11,~3,~10,~3,~x jest równa 6.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Mediana tego zestawu jest równa

A.55B.66C.77D.88
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 55
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 21. (0–1)ciągi

Dany jest ciąg geometryczny (an)\left(a_{n}\right), w którym a1=−2a_{1}=-\sqrt{2}, a2=2a_{2}=2, a3=−22a_{3}=-2\sqrt{2}.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Dziesiąty wyraz tego ciągu, czyli a10a_{10}, jest równy

A.3232B.−32-32C.16216\sqrt{2}D.−162-16\sqrt{2}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 3232
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 22. (0–1)ciągi

Ciąg (an)\left(a_{n}\right) jest określony wzorem an=24−4nna_{n}=\dfrac{24-4n}{n} dla n≥1n\geq1.
Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Liczba wszystkich całkowitych nieujemnych wyrazów tego ciągu jest równa

A.77B.66C.55D.44
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. 55
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 23. (0–1)prawdopodobieństwo

Rzucamy sześć razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Niech pip_i oznacza prawdopodobieństwo wyrzucenia ii oczek w ii-tym rzucie. Wtedy

A.p6=1p_6=1B.p6=16p_6=\dfrac{1}{6}C.p3=0p_3=0D.p3=13p_3=\dfrac{1}{3}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. p6=16p_6=\dfrac{1}{6}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 24. (0–1)logarytmy

Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wskaż liczbę, która spełnia równanie 4x=94^{x}=9.

A.log⁡9−log⁡4\log9-\log4B.log⁡2log⁡3\dfrac{\log2}{\log3}C.2log⁡922\log_{9}2D.2log⁡432\log_{4}3
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 2log⁡432\log_{4}3
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 25. (0–2)funkcja kwadratowa

Rozwiąż nierówność: −x2−4x+21<0-x^{2}-4x+21<0.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹx∈(−∞, −7)∪(3, +∞)x\in\left(-\infty,\,-7\right)\cup\left(3,\,+\infty\right)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 26. (0–2)dowód algebraiczny

Uzasadnij, że żadna liczba całkowita nie jest rozwiązaniem równania 2x+4x−2=2x+1\dfrac{2x+4}{x-2}=2x+1.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹUzasadniono: równanie prowadzi do 2x2−5x−6=02x^{2}-5x-6=0 z Δ=73\Delta=73, którego pierwiastki są niewymierne.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 27. (0–2)równania i funkcje

Czas połowicznego rozpadu pierwiastka to okres, jaki jest potrzebny, by ze 100%100\% pierwiastka pozostało 50%50\% tego pierwiastka. Oznacza to, że ilość pierwiastka pozostała z każdego grama pierwiastka po xx okresach rozpadu połowicznego wyraża się wzorem y=(12)xy=\left(\dfrac{1}{2}\right)^{x}.
W przypadku izotopu jodu 131^{131}I czas połowicznego rozpadu jest równy 8 dni. Wyznacz najmniejszą liczbę dni, po upływie których pozostanie z 1 g 131^{131}I nie więcej niż 0,1250{,}125 g tego pierwiastka.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹPo 24 dniach pozostanie z 1 g 131^{131}I nie więcej niż 0,1250{,}125 g tego pierwiastka.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 28. (0–2)dowód algebraiczny

Uzasadnij, że jeżeli liczba całkowita nie dzieli się przez 3, to jej kwadrat przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹKwadrat liczby całkowitej niepodzielnej przez 3 przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1, co kończy dowód.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 29. (0–2)równania i funkcje

Wartość prędkości średniej obliczamy jako iloraz drogi i czasu, w którym ta droga została przebyta. Samochód przejechał z miejscowości AA do miejscowości CC przez miejscowość BB, która znajduje się w połowie drogi z AA do CC. Wartość prędkości średniej samochodu na trasie z AA do BB była równa 40 km/h, a na trasie z BB do CC -- 60 km/h. Oblicz wartość prędkości średniej samochodu na całej trasie z AA do CC.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹWartość prędkości średniej na trasie z AA do CC jest równa 48 km/h.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 30. (0–4)prawdopodobieństwo

Zakupiono 16 biletów do teatru, w tym 10 biletów na miejsca od 1. do 10. w pierwszym rzędzie i 6 biletów na miejsca od 11. do 16. w szesnastym rzędzie. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że 2 wylosowane bilety, spośród szesnastu, będą biletami na sąsiadujące miejsca?

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹP(A)=760P(A)=\dfrac{7}{60}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 31. (0–4)dowód geometryczny

W trapezie ABCDABCD (AB∥CD)\left(AB\parallel CD\right) przekątne ACAC i BDBD przecinają się w punkcie OO takim, że ∣AO∣:∣OC∣=5:1|AO|:|OC|=5:1. Pole trójkąta AODAOD jest równe 10. Uzasadnij, że pole trapezu ABCDABCD jest równe 72.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹPABCD=72P_{ABCD}=72 -- co należało uzasadnić.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 32. (0–4)geometria analityczna

Punkty A=(3, 3)A=\left(3,\,3\right) i B=(9, 1)B=\left(9,\,1\right) są wierzchołkami trójkąta ABCABC, a punkt M=(1, 6)M=\left(1,\,6\right) jest środkiem boku ACAC. Oblicz współrzędne punktu przecięcia prostej ABAB z wysokością tego trójkąta, poprowadzoną z wierzchołka CC.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹSzukany punkt przecięcia ma współrzędne (−2,4, 4,8)\left(-2{,}4,\ 4{,}8\right).
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 33. (0–4)stereometria

Tworząca stożka ma długość 17, a wysokość stożka jest krótsza od średnicy jego podstawy o 22.

Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego stożka.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹPc=480πP_{c}=480\pi, V=600πV=600\pi
Rozwiązanie krok po kroku →

Co było w tym arkuszu

Działy według liczby punktów w arkuszu. Jeśli któryś z nich sprawia Ci trudność, kliknij i przerób zadania z tego działu ze wszystkich sesji.

Przećwicz podobne zadania w generatorzeLosuj zadania ze wszystkich działów, sprawdzaj odpowiedzi i wracaj do pomyłek w teczce błędów. Z darmowym kontem masz 8 losowań na 3 dni.
Otwórz generator →

Wolisz uczyć się z PDF-a? Zbiór zadań maturalnych z matematyki 2027 (PDF, 1690 zadań) zbiera wszystkie zadania CKE z rozwiązaniami w jednym pliku, podzielone działami.

Pytania o ten arkusz

Gdzie pobrać arkusz arkusz przykładowy CKE grudzień 2014 w PDF?

Arkusz i zasady oceniania CKE są do pobrania wyżej na tej stronie (przyciski PDF). To oryginalne pliki Centralnej Komisji Egzaminacyjnej - materiał urzędowy, udostępniony publicznie po egzaminie.

Czy odpowiedzi są zgodne z kluczem CKE?

Tak. Odpowiedzi końcowe są zgodne z zasadami oceniania CKE (plik do pobrania wyżej), a rozwiązania krok po kroku przygotował zespół nauczycieli Korepetytujemy.pl tak, żeby pokazać drogę do wyniku, nie tylko samą literę.

Ile punktów trzeba, żeby zdać maturę z matematyki?

Na poziomie podstawowym trzeba zdobyć co najmniej 30% punktów, czyli 15 punktów (30%) z 46 możliwych (formuła 2023). Czas pracy: 180 minut.

Arkusz egzaminacyjny opracowany przez Centralną Komisję Egzaminacyjną i udostępniony publicznie na cke.gov.pl. Materiał urzędowy w rozumieniu art. 4 pkt 2 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych; teksty, grafiki i nagrania zawarte w arkuszu mogą być chronione na rzecz ich autorów i są przytaczane wyłącznie w kształcie nadanym przez CKE. Rozwiązania i komentarze: Korepetytujemy.pl.

Potwierdź płatność BLIK

Zatwierdź transakcję w aplikacji swojego banku. Czekamy na potwierdzenie...

Twój koszyk

Przejdź do koszyka
Bezpieczne płatności
BLIKVisaMastercardGoogle PayApple PayPowered by Stripe
Rabaty wieloprzedmiotowe naliczają się automatycznie.