17-20 listopada: Próbna Matura z Operonem - odpowiedzi i rozwiązania zadań tego samego dnia. Zobacz →◆NOWOŚĆ: Generatory zadań CKE online - ponad 5600 zadań z matur i egzaminu ósmoklasisty. Wypróbuj za darmo →◆Zbiory zadań CKE 2027 z pełnymi rozwiązaniami - PDF od razu po opłaceniu. Zobacz zbiory →◆Darmowe planery nauki do matury i egzaminu ósmoklasisty. Pobierz PDF →◆Kup 2 zbiory - drugi 5% taniej, przy 3 kolejny -10%◆Zajęcia stacjonarnie we Wrocławiu (Miodowa 94 i Średzka 25) lub online na żywo◆17-20 listopada: Próbna Matura z Operonem - odpowiedzi i rozwiązania zadań tego samego dnia. Zobacz →◆NOWOŚĆ: Generatory zadań CKE online - ponad 5600 zadań z matur i egzaminu ósmoklasisty. Wypróbuj za darmo →◆Zbiory zadań CKE 2027 z pełnymi rozwiązaniami - PDF od razu po opłaceniu. Zobacz zbiory →◆Darmowe planery nauki do matury i egzaminu ósmoklasisty. Pobierz PDF →◆Kup 2 zbiory - drugi 5% taniej, przy 3 kolejny -10%◆Zajęcia stacjonarnie we Wrocławiu (Miodowa 94 i Średzka 25) lub online na żywo◆

Przykładowy zestaw zadań CKE grudzień 2013: matematyka, poziom podstawowy

Arkusz CKE w PDF, zasady oceniania i komplet 33 zadań z przykładowego zestawu zadań CKE z grudnia 2013 (formuła 2015) - 50 pkt do zdobycia, 23 zamknięte i 10 otwartych. Każde zadanie ma treść, odpowiedź końcową i rozwiązanie krok po kroku. Arkusze próbne i informator publikuje CKE, żeby pokazać strukturę prawdziwego egzaminu - świetnie nadają się do rozwiązania na czas.

33 zadania50 pkt180 minpróg zdania: 15 punktów (30%)

Zadania z odpowiedziami

Pełna treść każdego zadania i odpowiedź końcowa. Rozwiązanie krok po kroku jest na stronie zadania (przycisk pod zadaniem).

Zadanie 1. (0–1)liczby i potęgi

Liczba 15 jest przybliżeniem z niedomiarem liczby xx. Błąd bezwzględny tego przybliżenia jest równy 0,240{,}24. Liczba xx to

A.14,7614{,}76B.14,8014{,}80C.15,2015{,}20D.15,2415{,}24
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 15,2415{,}24
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 2. (0–1)geometria analityczna

Punkty E=(7, 1)E=\left(7,\,1\right) i F=(9, 7)F=\left(9,\,7\right) to środki boków, odpowiednio ABAB i BCBC kwadratu ABCDABCD. Przekątna tego kwadratu ma długość

A.454\sqrt{5}B.1010C.4104\sqrt{10}D.2020
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. 4104\sqrt{10}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 3. (0–1)liczby i potęgi

Liczba (3+33)2\left(\dfrac{3+\sqrt{3}}{\sqrt{3}}\right)^{2} jest równa

A.44B.99C.3+33\dfrac{3+\sqrt{3}}{3}D.4+234+2\sqrt{3}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 4+234+2\sqrt{3}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 4. (0–1)liczby i potęgi

Liczba 3943^{\frac{9}{4}} jest równa

A.3⋅343\cdot\sqrt[4]{3}B.9⋅349\cdot\sqrt[4]{3}C.27⋅3427\cdot\sqrt[4]{3}D.39⋅3143^{9}\cdot3^{\frac{1}{4}}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 9⋅349\cdot\sqrt[4]{3}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 5. (0–1)logarytmy

Funkcja wykładnicza określona wzorem f(x)=3xf\left(x\right)=3^{x} przyjmuje wartość 6 dla argumentu

A.x=2x=2B.x=log⁡32x=\log_{3}2C.x=log⁡36x=\log_{3}6D.x=log⁡63x=\log_{6}3
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. x=log⁡36x=\log_{3}6
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 6. (0–1)wielomiany

Wyrażenie 16−(3x+1)216-\left(3x+1\right)^{2} jest równe

A.(3−3x)⋅(5+3x)\left(3-3x\right)\cdot\left(5+3x\right)B.(15−3x)2\left(15-3x\right)^{2}C.(5−3x)⋅(5+3x)\left(5-3x\right)\cdot\left(5+3x\right)D.15−9x215-9x^{2}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. (3−3x)⋅(5+3x)\left(3-3x\right)\cdot\left(5+3x\right)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 7. (0–1)liczby i potęgi

Wskaż równość prawdziwą.

A.−2562=(−256)2-256^{2}=\left(-256\right)^{2}B.2563=(−256)3256^{3}=\left(-256\right)^{3}C.(−256)2=−256\sqrt{\left(-256\right)^{2}}=-256D.−2563=−2563\sqrt[3]{-256}=-\sqrt[3]{256}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. −2563=−2563\sqrt[3]{-256}=-\sqrt[3]{256}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 8. (0–1)równania i nierówności liniowe

Zbiorem rozwiązań nierówności 2−x3−2x−12<x\dfrac{2-x}{3}-\dfrac{2x-1}{2}<x jest przedział

A.(−∞, 12)\left(-\infty,\,\dfrac{1}{2}\right)B.(−∞, 114)\left(-\infty,\,\dfrac{1}{14}\right)C.(114, +∞)\left(\dfrac{1}{14},\,+\infty\right)D.(12, +∞)\left(\dfrac{1}{2},\,+\infty\right)
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. (12, +∞)\left(\dfrac{1}{2},\,+\infty\right)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 9. (0–1)procenty

W klasie jest cztery razy więcej chłopców niż dziewcząt. Ile procent wszystkich uczniów tej klasy stanowią dziewczęta?

A.4%4\%B.5%5\%C.20%20\%D.25%25\%
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. 20%20\%
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 10. (0–1)liczby i potęgi

Reszta z dzielenia liczby 55 przez 8 jest równa

A.44B.55C.66D.77
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 77
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 11. (0–1)liczby i potęgi

Funkcja ff przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej większej od 1 jej największy dzielnik będący liczbą pierwszą. Spośród liczb: f(42)f\left(42\right), f(44)f\left(44\right), f(45)f\left(45\right), f(48)f\left(48\right) największa to

A.f(42)f\left(42\right)B.f(44)f\left(44\right)C.f(45)f\left(45\right)D.f(48)f\left(48\right)
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. f(44)f\left(44\right)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 12. (0–1)stereometria

Rysunek przedstawia ostrosłup prawidłowy czworokątny ABCDSABCDS.

Kątem między krawędzią CSCS a płaszczyzną podstawy tego ostrosłupa jest kąt

A.DCSDCSB.ACSACSC.OSCOSCD.SCBSCB
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. ACSACS
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 13. (0–1)funkcja kwadratowa

Wykresem funkcji kwadratowej ff jest parabola o wierzchołku W=(5, 7)W=\left(5,\,7\right). Wówczas prawdziwa jest równość

A.f(1)=f(9)f\left(1\right)=f\left(9\right)B.f(1)=f(11)f\left(1\right)=f\left(11\right)C.f(1)=f(13)f\left(1\right)=f\left(13\right)D.f(1)=f(15)f\left(1\right)=f\left(15\right)
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. f(1)=f(9)f\left(1\right)=f\left(9\right)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 14. (0–1)trygonometria

Jeżeli kąt α\alpha jest ostry i tg α=34\text{tg}\,\alpha=\dfrac{3}{4}, to 2−cos⁡α2+cos⁡α\dfrac{2-\cos\alpha}{2+\cos\alpha} równa się

A.−1-1B.−13-\dfrac{1}{3}C.37\dfrac{3}{7}D.8425\dfrac{84}{25}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. 37\dfrac{3}{7}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 15. (0–1)równania i funkcje

Równanie (2x−1)⋅(x−2)=(1−2x)⋅(x+2)\left(2x-1\right)\cdot\left(x-2\right)=\left(1-2x\right)\cdot\left(x+2\right) ma dwa rozwiązania. Są to liczby

A.−2-2 oraz 12\dfrac{1}{2}B.00 oraz 12\dfrac{1}{2}C.12\dfrac{1}{2} oraz 22D.−2-2 oraz 22
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 00 oraz 12\dfrac{1}{2}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 16. (0–1)układy równań

Dane jest równanie 3x+4y−5=03x+4y-5=0. Z którym z poniższych równań tworzy ono układ sprzeczny?

A.6x+8y−10=06x+8y-10=0B.4x−3y+5=04x-3y+5=0C.9x+12y−10=09x+12y-10=0D.5x+4y−3=05x+4y-3=0
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. 9x+12y−10=09x+12y-10=0
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 17. (0–1)trygonometria
W trójkącie, przedstawionym na rysunku obok, sinus kąta ostrego α\alpha jest równy
A.15\dfrac{1}{5}B.612\dfrac{\sqrt{6}}{12}C.524\dfrac{5}{24}D.265\dfrac{2\sqrt{6}}{5}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 265\dfrac{2\sqrt{6}}{5}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 18. (0–1)stereometria
Tworząca stożka ma długość ll, a promień jego podstawy jest równy rr (zobacz rysunek). Powierzchnia boczna tego stożka jest 2 razy większa od pola jego podstawy. Wówczas
A.r=16lr=\dfrac{1}{6}lB.r=14lr=\dfrac{1}{4}lC.r=13lr=\dfrac{1}{3}lD.r=12lr=\dfrac{1}{2}l
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. r=12lr=\dfrac{1}{2}l
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 19. (0–1)planimetria

Dane są dwa okręgi o promieniach 10 i 15. Mniejszy okrąg przechodzi przez środek większego okręgu. Odległość między środkami tych okręgów jest równa

A.2,52{,}5B.55C.1010D.12,512{,}5
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. 1010
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 20. (0–1)kombinatoryka

Każdy uczestnik spotkania dwunastoosobowej grupy przyjaciół uścisnął dłoń każdemu z pozostałych członków tej grupy. Liczba wszystkich uścisków dłoni była równa

A.6666B.7272C.132132D.144144
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 6666
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 21. (0–1)ciągi

W dziewięciowyrazowym ciągu geometrycznym o wyrazach dodatnich pierwszy wyraz jest równy 3, a ostatni wyraz jest równy 12. Piąty wyraz tego ciągu jest równy

A.3243\sqrt[4]{2}B.66C.7127\dfrac{1}{2}D.8178\dfrac{1}{7}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 66
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 22. (0–1)ciągi

Ciąg (an)\left(a_{n}\right) jest określony wzorem an=(n+3)(n−5)a_{n}=\left(n+3\right)\left(n-5\right) dla n≥1n\geq1. Liczba ujemnych wyrazów tego ciągu jest równa

A.33B.44C.77D.99
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 44
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 23. (0–1)prawdopodobieństwo

Rzucamy jeden raz symetryczną sześcienną kostką do gry. Niech pip_{i} oznacza prawdopodobieństwo wyrzucenia liczby oczek podzielnej przez ii. Wtedy

A.2p4=p22p_{4}=p_{2}B.2p6=p32p_{6}=p_{3}C.2p3=p62p_{3}=p_{6}D.2p2=p42p_{2}=p_{4}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 2p6=p32p_{6}=p_{3}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 24. (0–2)funkcja liniowa

Zbiorem rozwiązań nierówności ax+4≥0ax+4\geq0 z niewiadomą xx jest przedział (−∞, 2⟩\left(-\infty,\,2\right\rangle. Wyznacz aa.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹa=−2a=-2
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 25. (0–2)równania i funkcje

Rozwiąż równanie x(x+1)x−1=5x−4\dfrac{x\left(x+1\right)}{x-1}=5x-4, dla x≠1x\neq1.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹx=12x=\dfrac{1}{2} oraz x=2x=2
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 26. (0–2)ciągi

Kwadrat K1K_{1} ma bok długości aa. Obok niego rysujemy kolejno kwadraty K2K_{2}, K3K_{3}, K4K_{4}, … takie, że kolejny kwadrat ma bok o połowę mniejszy od boku poprzedniego kwadratu (zobacz rysunek).

Wyznacz pole kwadratu K12K_{12}.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹPole kwadratu K12K_{12} jest równe a2411\dfrac{a^{2}}{4^{11}}.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 27. (0–2)dowód geometryczny
W pierścieniu kołowym cięciwa zewnętrznego okręgu ma długość 10 i jest styczna do wewnętrznego okręgu (zobacz rysunek).
Wykaż, że pole tego pierścienia można wyrazić wzorem, w którym nie występują promienie wyznaczających go okręgów.
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹP=25πP=25\pi -- co należało wykazać.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 28. (0–2)dowód algebraiczny

Uzasadnij, że liczba 412+413+4144^{12}+4^{13}+4^{14} jest podzielna przez 42.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹ412+413+414=42⋅2⋅4114^{12}+4^{13}+4^{14}=42\cdot2\cdot4^{11} -- liczba jest podzielna przez 42, co należało uzasadnić.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 29. (0–2)planimetria

Na trójkącie o bokach długości 7\sqrt{7}, 8\sqrt{8}, 15\sqrt{15} opisano okrąg. Oblicz promień tego okręgu.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹR=152R=\dfrac{\sqrt{15}}{2}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 30. (0–2)geometria analityczna

Proste ll i kk przecinają się w punkcie A=(0, 4)A=\left(0,\,4\right). Prosta ll wyznacza wraz z dodatnimi półosiami układu współrzędnych trójkąt o polu 8, zaś prosta kk -- trójkąt o polu 10. Oblicz pole trójkąta, którego wierzchołkami są: punkt AA oraz punkty przecięcia prostych ll i kk z osią OxOx.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹP=2P=2
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 31. (0–4)funkcja liniowa

Ala jeździ do szkoły rowerem, a Ola skuterem. Obie pokonują tę samą drogę. Ala wyjechała do szkoły o godzinie 7:00 i pokonała całą drogę w ciągu 40 minut. Ola wyjechała 10 minut później niż Ala, a pokonanie całej drogi zajęło jej tylko 20 minut. Oblicz, o której godzinie Ola wyprzedziła Alę.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹOla wyprzedziła Alę o godzinie 7:20.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 32. (0–5)geometria analityczna

Dane są wierzchołki trójkąta ABCABC: A=(2, 2)A=\left(2,\,2\right), B=(9, 5)B=\left(9,\,5\right) i C=(3, 9)C=\left(3,\,9\right). Z wierzchołka CC poprowadzono wysokość tego trójkąta, która przecina bok ABAB w punkcie DD. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt DD i równoległej do boku BCBC.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹy=−23x+7129y=-\dfrac{2}{3}x+7\dfrac{1}{29}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 33. (0–4)stereometria

Jacek bawi się sześciennymi klockami o krawędzi 2 cm. Zbudował z nich jeden duży sześcian o krawędzi 8 cm i wykorzystał do tego wszystkie swoje klocki. Następnie zburzył budowlę i ułożył z tych klocków drugą bryłę -- graniastosłup prawidłowy czworokątny. Wtedy okazało się, że został mu dokładnie jeden klocek, którego nie było gdzie dołożyć. Oblicz stosunek pola powierzchni całkowitej pierwszej ułożonej bryły do pola powierzchni całkowitej drugiej bryły i wynik podaj w postaci ułamka nieskracalnego.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹP1P2=1617\dfrac{P_{1}}{P_{2}}=\dfrac{16}{17}
Rozwiązanie krok po kroku →

Co było w tym arkuszu

Działy według liczby punktów w arkuszu. Jeśli któryś z nich sprawia Ci trudność, kliknij i przerób zadania z tego działu ze wszystkich sesji.

Przećwicz podobne zadania w generatorzeLosuj zadania ze wszystkich działów, sprawdzaj odpowiedzi i wracaj do pomyłek w teczce błędów. Z darmowym kontem masz 8 losowań na 3 dni.
Otwórz generator →

Wolisz uczyć się z PDF-a? Zbiór zadań maturalnych z matematyki 2027 (PDF, 1690 zadań) zbiera wszystkie zadania CKE z rozwiązaniami w jednym pliku, podzielone działami.

Pytania o ten arkusz

Gdzie pobrać arkusz przykładowy zestaw zadań CKE grudzień 2013 w PDF?

Arkusz i zasady oceniania CKE są do pobrania wyżej na tej stronie (przyciski PDF). To oryginalne pliki Centralnej Komisji Egzaminacyjnej - materiał urzędowy, udostępniony publicznie po egzaminie.

Czy odpowiedzi są zgodne z kluczem CKE?

Tak. Odpowiedzi końcowe są zgodne z zasadami oceniania CKE (plik do pobrania wyżej), a rozwiązania krok po kroku przygotował zespół nauczycieli Korepetytujemy.pl tak, żeby pokazać drogę do wyniku, nie tylko samą literę.

Ile punktów trzeba, żeby zdać maturę z matematyki?

Na poziomie podstawowym trzeba zdobyć co najmniej 30% punktów, czyli 15 punktów (30%) z 46 możliwych (formuła 2023). Czas pracy: 180 minut.

Arkusz egzaminacyjny opracowany przez Centralną Komisję Egzaminacyjną i udostępniony publicznie na cke.gov.pl. Materiał urzędowy w rozumieniu art. 4 pkt 2 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych; teksty, grafiki i nagrania zawarte w arkuszu mogą być chronione na rzecz ich autorów i są przytaczane wyłącznie w kształcie nadanym przez CKE. Rozwiązania i komentarze: Korepetytujemy.pl.

Potwierdź płatność BLIK

Zatwierdź transakcję w aplikacji swojego banku. Czekamy na potwierdzenie...

Twój koszyk

Przejdź do koszyka
Bezpieczne płatności
BLIKVisaMastercardGoogle PayApple PayPowered by Stripe
Rabaty wieloprzedmiotowe naliczają się automatycznie.