17-20 listopada: Próbna Matura z Operonem - odpowiedzi i rozwiązania zadań tego samego dnia. Zobacz →◆NOWOŚĆ: Generatory zadań CKE online - ponad 5600 zadań z matur i egzaminu ósmoklasisty. Wypróbuj za darmo →◆Zbiory zadań CKE 2027 z pełnymi rozwiązaniami - PDF od razu po opłaceniu. Zobacz zbiory →◆Darmowe planery nauki do matury i egzaminu ósmoklasisty. Pobierz PDF →◆Kup 2 zbiory - drugi 5% taniej, przy 3 kolejny -10%◆Zajęcia stacjonarnie we Wrocławiu (Miodowa 94 i Średzka 25) lub online na żywo◆17-20 listopada: Próbna Matura z Operonem - odpowiedzi i rozwiązania zadań tego samego dnia. Zobacz →◆NOWOŚĆ: Generatory zadań CKE online - ponad 5600 zadań z matur i egzaminu ósmoklasisty. Wypróbuj za darmo →◆Zbiory zadań CKE 2027 z pełnymi rozwiązaniami - PDF od razu po opłaceniu. Zobacz zbiory →◆Darmowe planery nauki do matury i egzaminu ósmoklasisty. Pobierz PDF →◆Kup 2 zbiory - drugi 5% taniej, przy 3 kolejny -10%◆Zajęcia stacjonarnie we Wrocławiu (Miodowa 94 i Średzka 25) lub online na żywo◆

Matura czerwiec 2018 (termin dodatkowy): matematyka, poziom podstawowy

Arkusz CKE w PDF, zasady oceniania i komplet 25 zadań z arkusza CKE (matura czerwiec 2018, formuła 2015) - 41 pkt do zdobycia, 13 zamkniętych i 12 otwartych. Każde zadanie ma treść, odpowiedź końcową i rozwiązanie krok po kroku. To arkusz z czerwcowego terminu dodatkowego - dla zdających, którzy z przyczyn losowych nie mogli przystąpić do matury w maju.

25 zadań41 pkt170 minpróg zdania: 15 punktów (30%)

Zadania z odpowiedziami

Pełna treść każdego zadania i odpowiedź końcowa. Rozwiązanie krok po kroku jest na stronie zadania (przycisk pod zadaniem).

Zadanie 2. (0–1)logarytmy

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Dane są liczby: a=log⁡128a=\log_{\frac{1}{2}}8, b=log⁡48b=\log_{4}8, c=log⁡412c=\log_{4}\dfrac{1}{2}. Liczby te spełniają warunek

A.a>b>ca>b>cB.b>a>cb>a>cC.c>b>ac>b>aD.b>c>ab>c>a
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. b>c>ab>c>a
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 3. (0–1)równania i funkcje

* Zadanie spoza obecnej podstawy programowej (formuła 2023) – potraktuj jako dodatkowe.

Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wskaż liczbę spełniającą nierówność (4−x)(x+3)(x+4)>0\left(4-x\right)\left(x+3\right)\left(x+4\right)>0.

A.55B.1616C.−4-4D.−2-2
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. −2-2
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 4. (0–1)procenty

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Po dwukrotnej obniżce, za każdym razem o 10% w stosunku do ceny obowiązującej w chwili obniżki, komputer kosztuje 1944 złote. Stąd wynika, że przed tymi obniżkami ten komputer kosztował

A.22002200 złotychB.23002300 złotychC.24002400 złotychD.30003000 złotych
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC (24002400 złotych)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 6. (0–1)równania i nierówności liniowe

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Równanie x−12x+1=0x-\dfrac{1}{2x+1}=0
A. ma dokładnie dwa rozwiązania rzeczywiste.
B. ma dokładnie trzy rozwiązania rzeczywiste.
C. ma dokładnie jedno rozwiązanie rzeczywiste.
D. nie ma rozwiązań.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 10. (0–1)funkcja kwadratowa

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Największą wartością funkcji y=−(x−2)2+4y=-\left(x-2\right)^{2}+4 w przedziale ⟨3, 5⟩\langle3,\,5\rangle jest

A.44B.33C.00D.55
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 33
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 13. (0–1)ciągi

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wszystkie wyrazy ciągu geometrycznego (an)(a_{n}) określonego dla n≥1n\geq1 są dodatnie i 3a2=2a33a_{2}=2a_{3}. Stąd wynika, że iloraz qq tego ciągu jest równy

A.q=23q=\dfrac{2}{3}B.q=32q=\dfrac{3}{2}C.q=6q=6D.q=5q=5
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. q=32q=\dfrac{3}{2}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 15. (0–1)trygonometria

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Liczba 1−tg⁡40∘1-\operatorname{tg}40^{\circ} jest
A. ujemna.B. dodatnia, ale mniejsza od 0,10{,}1.
C. większa od 0,10{,}1, ale mniejsza od 0,50{,}5.D. większa od 0,50{,}5.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 16. (0–1)planimetria

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.

Odcinek ABAB jest średnicą okręgu o środku OO i promieniu rr. Na tym okręgu wybrano punkt CC, taki, że ∣OB∣=∣BC∣|OB|=|BC| (zobacz rysunek).
Pole trójkąta AOCAOC jest równe
A.12r2\dfrac{1}{2}r^{2}B.14r2\dfrac{1}{4}r^{2}C.π4r2\dfrac{\pi}{4}r^{2}D.34r2\dfrac{\sqrt{3}}{4}r^{2}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 34r2\dfrac{\sqrt{3}}{4}r^{2}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 17. (0–1)geometria analityczna

Okrąg o środku S1=(2, 1)S_1=(2,\,1) i promieniu rr oraz okrąg o środku S2=(5, 5)S_2=(5,\,5) i promieniu 4 są styczne zewnętrznie. Wtedy

A.r=1r=1B.r=2r=2C.r=3r=3D.r=4r=4
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. r=1r=1
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 19. (0–1)planimetria

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Miary kątów pewnego czworokąta pozostają w stosunku 2:3:3:42:3:3:4. Wynika stąd, że najmniejszy kąt tego czworokąta ma miarę

A.60∘60^{\circ}B.50∘50^{\circ}C.40∘40^{\circ}D.30∘30^{\circ}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 60∘60^{\circ}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 20. (0–1)stereometria

Dany jest walec, w którym wysokość jest równa promieniowi podstawy. Objętość tego walca jest równa 27π27\pi. Wynika stąd, że promień podstawy tego walca jest równy

A.99B.66C.33D.22.
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. 33
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 21. (0–1)stereometria

Stożek o promieniu podstawy rr i kula o tym samym promieniu mają równe objętości. Tangens kąta między tworzącą i płaszczyzną podstawy tego stożka jest równy

A. 43\dfrac{4}{3} B. 1212 C. 17\sqrt{17} D. 44

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 44
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 22. (0–1)statystyka

Wśród 100 osób przeprowadzono ankietę, w której zadano pytanie o liczbę książek przeczytanych w ostatnim roku. Wyniki ankiety zebrano w poniższej tabeli.

Liczba książek012345
Liczba osób23142817117

Średnia liczba przeczytanych książek przez jedną ankietowaną osobę jest równa

A.0,50{,}5B.11C.22D.2,52{,}5
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. 22
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 23. (0–1)stereometria

Gdy dodamy liczbę wszystkich krawędzi pewnego graniastosłupa do liczby wszystkich jego wierzchołków, to otrzymamy w wyniku 15. Liczba wszystkich krawędzi tego graniastosłupa jest równa

A.99B.77C.66D.55
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 99
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 24. (0–1)kombinatoryka

Liczba wszystkich dodatnich liczb czterocyfrowych parzystych, w których zapisie nie występują cyfry 0 i 2, jest równa

A.8⋅8⋅8⋅38\cdot8\cdot8\cdot3B.8⋅7⋅6⋅38\cdot7\cdot6\cdot3C.8⋅10⋅10⋅48\cdot10\cdot10\cdot4D.9⋅8⋅7⋅49\cdot8\cdot7\cdot4
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 8⋅8⋅8⋅38\cdot8\cdot8\cdot3
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 25. (0–1)prawdopodobieństwo

W pudełku znajdują się dwie kule: czarna i biała. Czterokrotnie losujemy ze zwracaniem jedną kulę z tego pudełka. Prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że dokładnie trzy razy w czterech losowaniach wyciągniemy kulę koloru białego, jest równe

A.116\dfrac{1}{16}B.38\dfrac{3}{8}C.14\dfrac{1}{4}D.34\dfrac{3}{4}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. 14\dfrac{1}{4}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 26. (0–2)funkcja kwadratowa

Rozwiąż nierówność 2x(1−x)+1−x<02x\left(1-x\right)+1-x<0.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹx∈(−∞, −12)∪(1, +∞)x\in\left(-\infty,\,-\frac{1}{2}\right)\cup\left(1,\,+\infty\right)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 27. (0–2)funkcja kwadratowa

Wykresem funkcji kwadratowej ff określonej wzorem f(x)=x2+bx+cf(x)=x^{2}+bx+c jest parabola, na której leży punkt A=(0, −5)A=(0,\,-5). Osią symetrii tej paraboli jest prosta o równaniu x=7x=7.
Oblicz wartości współczynników bb i cc.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹb=−14b=-14, c=−5c=-5
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 28. (0–2)dowód algebraiczny

Wykaż, że reszta z dzielenia sumy kwadratów czterech kolejnych liczb naturalnych przez 8 jest równa 6.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹSuma kwadratów ma postać 8k+68k+6, więc przy dzieleniu przez 8 daje resztę 6, co kończy dowód.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 29. (0–2)dowód geometryczny

Dany jest prostokąt ABCDABCD. Na boku CDCD tego prostokąta wybrano taki punkt EE, że ∣EC∣=2∣DE∣|EC|=2|DE|, a na boku ABAB wybrano taki punkt FF, że ∣BF∣=∣DE∣|BF|=|DE|. Niech PP oznacza punkt przecięcia prostej EFEF z prostą BCBC (zobacz rysunek). Wykaż, że trójkąty AEDAED i FPBFPB są przystające.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹTrójkąty AEDAED i FPBFPB są przystające -- co należało wykazać.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 30. (0–2)trygonometria

Kąt α\alpha jest ostry i sin⁡α+cos⁡α=2\sin\alpha+\cos\alpha=\sqrt{2}.
Oblicz wartość wyrażenia tg⁡α+1tg⁡α\operatorname{tg}\alpha+\dfrac{1}{\operatorname{tg}\alpha}.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹtg⁡α+1tg⁡α=2\operatorname{tg}\alpha+\dfrac{1}{\operatorname{tg}\alpha}=2
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 31. (0–2)prawdopodobieństwo

Rzucamy cztery razy symetryczną monetą. Po przeprowadzonym doświadczeniu zapisujemy liczbę uzyskanych orłów (od 0 do 4) i liczbę uzyskanych reszek (również od 0 do 4). Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że w tych czterech rzutach liczba uzyskanych orłów będzie większa niż liczba uzyskanych reszek.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹP(A)=516P(A)=\dfrac{5}{16}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 32. (0–5)stereometria

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości H=16H=16. Cosinus kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy tego ostrosłupa jest równy 35\dfrac{3}{5}.
Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹPb=9641P_{b}=96\sqrt{41}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 33. (0–4)ciągi

W ciągu arytmetycznym (an)(a_{n}), określonym dla liczb naturalnych n≥1n\geq1, wyraz szósty jest liczbą dwa razy większą od wyrazu piątego, a suma dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa S10=154S_{10}=\dfrac{15}{4}.
Oblicz wyraz pierwszy oraz różnicę tego ciągu.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹa1=−34a_{1}=-\dfrac{3}{4}, r=14r=\dfrac{1}{4}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 34. (0–4)geometria analityczna

Punkty A=(−1, 1)A=(-1,\,1) i C=(1, 9)C=(1,\,9) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABCABC, w którym ∣AC∣=∣BC∣|AC|=|BC|. Podstawa ABAB tego trójkąta zawiera się w prostej o równaniu y=12x+32y=\dfrac{1}{2}x+\dfrac{3}{2}. Oblicz współrzędne wierzchołka BB tego trójkąta.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB=(435, 295)B=\left(\tfrac{43}{5},\,\tfrac{29}{5}\right)
Rozwiązanie krok po kroku →

Co było w tym arkuszu

Działy według liczby punktów w arkuszu. Jeśli któryś z nich sprawia Ci trudność, kliknij i przerób zadania z tego działu ze wszystkich sesji.

Przećwicz podobne zadania w generatorzeLosuj zadania ze wszystkich działów, sprawdzaj odpowiedzi i wracaj do pomyłek w teczce błędów. Z darmowym kontem masz 8 losowań na 3 dni.
Otwórz generator →

Wolisz uczyć się z PDF-a? Zbiór zadań maturalnych z matematyki 2027 (PDF, 1690 zadań) zbiera wszystkie zadania CKE z rozwiązaniami w jednym pliku, podzielone działami.

Pytania o ten arkusz

Gdzie pobrać arkusz matura czerwiec 2018 w PDF?

Arkusz i zasady oceniania CKE są do pobrania wyżej na tej stronie (przyciski PDF). To oryginalne pliki Centralnej Komisji Egzaminacyjnej - materiał urzędowy, udostępniony publicznie po egzaminie.

Czy odpowiedzi są zgodne z kluczem CKE?

Tak. Odpowiedzi końcowe są zgodne z zasadami oceniania CKE (plik do pobrania wyżej), a rozwiązania krok po kroku przygotował zespół nauczycieli Korepetytujemy.pl tak, żeby pokazać drogę do wyniku, nie tylko samą literę.

Ile punktów trzeba, żeby zdać maturę z matematyki?

Na poziomie podstawowym trzeba zdobyć co najmniej 30% punktów. Ten arkusz (formuła 2015) miał 50 punktów do zdobycia i 170 minut na rozwiązanie; na maturze 2027 (formuła 2023) jest to 15 punktów (30%) z 46 możliwych i 180 minut.

Arkusz egzaminacyjny opracowany przez Centralną Komisję Egzaminacyjną i udostępniony publicznie na cke.gov.pl. Materiał urzędowy w rozumieniu art. 4 pkt 2 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych; teksty, grafiki i nagrania zawarte w arkuszu mogą być chronione na rzecz ich autorów i są przytaczane wyłącznie w kształcie nadanym przez CKE. Rozwiązania i komentarze: Korepetytujemy.pl.

Potwierdź płatność BLIK

Zatwierdź transakcję w aplikacji swojego banku. Czekamy na potwierdzenie...

Twój koszyk

Przejdź do koszyka
Bezpieczne płatności
BLIKVisaMastercardGoogle PayApple PayPowered by Stripe
Rabaty wieloprzedmiotowe naliczają się automatycznie.