17-20 listopada: Próbna Matura z Operonem - odpowiedzi i rozwiązania zadań tego samego dnia. Zobacz →◆NOWOŚĆ: Generatory zadań CKE online - ponad 5600 zadań z matur i egzaminu ósmoklasisty. Wypróbuj za darmo →◆Zbiory zadań CKE 2027 z pełnymi rozwiązaniami - PDF od razu po opłaceniu. Zobacz zbiory →◆Darmowe planery nauki do matury i egzaminu ósmoklasisty. Pobierz PDF →◆Kup 2 zbiory - drugi 5% taniej, przy 3 kolejny -10%◆Zajęcia stacjonarnie we Wrocławiu (Miodowa 94 i Średzka 25) lub online na żywo◆17-20 listopada: Próbna Matura z Operonem - odpowiedzi i rozwiązania zadań tego samego dnia. Zobacz →◆NOWOŚĆ: Generatory zadań CKE online - ponad 5600 zadań z matur i egzaminu ósmoklasisty. Wypróbuj za darmo →◆Zbiory zadań CKE 2027 z pełnymi rozwiązaniami - PDF od razu po opłaceniu. Zobacz zbiory →◆Darmowe planery nauki do matury i egzaminu ósmoklasisty. Pobierz PDF →◆Kup 2 zbiory - drugi 5% taniej, przy 3 kolejny -10%◆Zajęcia stacjonarnie we Wrocławiu (Miodowa 94 i Średzka 25) lub online na żywo◆

Matura czerwiec 2015 (termin dodatkowy): matematyka, poziom podstawowy

Arkusz CKE w PDF, zasady oceniania i komplet 25 zadań z arkusza CKE (matura czerwiec 2015, formuła 2015) - 40 pkt do zdobycia, 17 zamkniętych i 8 otwartych. Każde zadanie ma treść, odpowiedź końcową i rozwiązanie krok po kroku. To arkusz z czerwcowego terminu dodatkowego - dla zdających, którzy z przyczyn losowych nie mogli przystąpić do matury w maju.

25 zadań40 pkt170 minpróg zdania: 15 punktów (30%)

Zadania z odpowiedziami

Pełna treść każdego zadania i odpowiedź końcowa. Rozwiązanie krok po kroku jest na stronie zadania (przycisk pod zadaniem).

Zadanie 1. (0–1)liczby i potęgi

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Liczba 218−322\sqrt{18}-\sqrt{32} jest równa

A.2−322^{-\frac{3}{2}}B.2−122^{-\frac{1}{2}}C.2122^{\frac{1}{2}}D.2322^{\frac{3}{2}}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 2322^{\frac{3}{2}}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 2. (0–1)liczby i potęgi

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wartość wyrażenia −325⋅2−14⋅22\dfrac{\sqrt[5]{-32}\cdot2^{-1}}{4}\cdot2^{2} jest równa

A.−12-\dfrac{1}{2}B.12\dfrac{1}{2}C.11D.−1-1
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. −1-1
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 3. (0–1)procenty

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Przy 23-procentowej stawce podatku VAT cena brutto samochodu jest równa 45 01845\,018 zł. Jaka jest cena netto tego samochodu?

A.34 663,8634\,663{,}86 złB.36 60036\,600 złC.44 99544\,995 złD.55 372,1455\,372{,}14 zł
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB (36 60036\,600 zł)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 5. (0–1)układy równań

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Para liczb x=2x=2 i y=1y=1 jest rozwiązaniem układu równań {x+ay=52x−y=3\begin{cases}x+ay=5\\ 2x-y=3\end{cases}, gdy

A.a=−3a=-3B.a=−2a=-2C.a=2a=2D.a=3a=3
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. a=3a=3
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 7. (0–1)trygonometria

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wartość wyrażenia sin⁡120∘−cos⁡30∘\sin120^{\circ}-\cos30^{\circ} jest równa

A.sin⁡90∘\sin90^{\circ}B.sin⁡150∘\sin150^{\circ}C.sin⁡0∘\sin0^{\circ}D.sin⁡60∘\sin60^{\circ}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. sin⁡0∘\sin0^{\circ}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 8. (0–1)trygonometria

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wyrażenie 3sin⁡3αcos⁡α+3sin⁡αcos⁡3α3\sin^{3}\alpha\cos\alpha+3\sin\alpha\cos^{3}\alpha może być przekształcone do postaci

A.33B.3sin⁡αcos⁡α3\sin\alpha\cos\alphaC.3sin⁡3αcos⁡3α3\sin^{3}\alpha\cos^{3}\alphaD.6sin⁡4αcos⁡4α6\sin^{4}\alpha\cos^{4}\alpha
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 3sin⁡αcos⁡α3\sin\alpha\cos\alpha
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 10. (0–1)funkcja liniowa

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Prosta kk przecina oś OyOy układu współrzędnych w punkcie (0, 6)(0,\,6) i jest równoległa do prostej o równaniu y=−3xy=-3x. Wówczas prosta kk przecina oś OxOx układu współrzędnych w punkcie

A.(−12, 0)(-12,\,0)B.(−2, 0)(-2,\,0)C.(2, 0)(2,\,0)D.(6, 0)(6,\,0)
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. (2, 0)(2,\,0)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 11. (0–1)równania i funkcje

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Liczba niewymiernych rozwiązań równania x2(x+5)(2x−3)(x2−7)=0x^{2}\left(x+5\right)\left(2x-3\right)\left(x^{2}-7\right)=0 jest równa

A.00B.11C.55D.22
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 22
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 13. (0–1)ciągi

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Ciąg geometryczny (an)(a_{n}) jest określony wzorem an=2na_{n}=2^{n} dla n≥1n\geq1. Suma dziesięciu początkowych kolejnych wyrazów tego ciągu jest równa

A.2(1−210)2\left(1-2^{10}\right)B.−2(1−210)-2\left(1-2^{10}\right)C.2(1+210)2\left(1+2^{10}\right)D.−2(1+210)-2\left(1+2^{10}\right)
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. −2(1−210)-2\left(1-2^{10}\right)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 16. (0–1)planimetria

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.

W trójkącie ABCABC, w którym ∣AC∣=∣BC∣|AC|=|BC|, na boku ABAB wybrano punkt DD taki, że ∣BD∣=∣CD∣|BD|=|CD| oraz ∣∠ACD∣=21∘|\angle ACD|=21^{\circ} (zobacz rysunek).
Wynika stąd, że kąt BCDBCD ma miarę
A.57∘57^{\circ}B.53∘53^{\circ}C.51∘51^{\circ}D.55∘55^{\circ}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 53∘53^{\circ}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 17. (0–1)planimetria

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Długości boków trójkąta są liczbami całkowitymi. Jeden bok ma 7 cm, a drugi ma 2 cm. Trzeci bok tego trójkąta może mieć długość

A.12 cmB.9 cmC.6 cmD.3 cm
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. 66 cm
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 19. (0–1)stereometria
Tworząca stożka o promieniu podstawy 3 ma długość 6 (zobacz rysunek).

Kąt α\alpha rozwarcia tego stożka jest równy

A.30∘30^{\circ}B.45∘45^{\circ}C.60∘60^{\circ}D.90∘90^{\circ}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. 60∘60^{\circ}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 20. (0–1)stereometria

Graniastosłup o podstawie ośmiokąta ma dokładnie

A.16 wierzchołków.B.9 wierzchołków.C.16 krawędzi.D.8 krawędzi.
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 16 wierzchołków
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 21. (0–1)stereometria

W ostrosłupie czworokątnym, w którym wszystkie krawędzie mają tę samą długość, kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę

A.30∘30^{\circ}B.45∘45^{\circ}C.60∘60^{\circ}D.75∘75^{\circ}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 45∘45^{\circ}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 23. (0–1)statystyka

Średnia arytmetyczna zestawu danych: 2, 4, 7, 8, xx jest równa nn, natomiast średnia arytmetyczna zestawu danych: 2, 4, 7, 8, xx, 2x2x jest równa 2n2n. Wynika stąd, że

A.x=49x=49B.x=21x=21C.x=14x=14D.x=7x=7
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. x=49x=49
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 24. (0–1)kombinatoryka

Ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 6 i niepodzielnych przez 9?

A.66B.1010C.1212D.1515
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 1010
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 25. (0–1)prawdopodobieństwo

Na loterię przygotowano pulę 100 losów, w tym 4 wygrywające. Po wylosowaniu pewnej liczby losów, wśród których był dokładnie jeden wygrywający, szansa na wygraną była taka sama jak przed rozpoczęciem loterii. Stąd wynika, że wylosowano

A.4 losy.B.20 losów.C.50 losów.D.25 losów.
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. 25 losów
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 26. (0–2)funkcja kwadratowa

Rozwiąż nierówność 3x2−9x≤x−33x^{2}-9x\leq x-3.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹx∈[13, 3]x\in\left[\frac{1}{3},\,3\right]
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 27. (0–2)równania i funkcje

Rozwiąż równanie x(x2−2x+3)=0x\left(x^{2}-2x+3\right)=0.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹJedynym rozwiązaniem równania jest x=0x=0.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 28. (0–2)dowód geometryczny

Czworokąt ABCDABCD wpisano w okrąg tak, że bok ABAB jest średnicą tego okręgu (zobacz rysunek).
Udowodnij, że ∣AD∣2+∣BD∣2=∣BC∣2+∣AC∣2|AD|^2+|BD|^2=|BC|^2+|AC|^2.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹ∣AD∣2+∣BD∣2=∣BC∣2+∣AC∣2|AD|^{2}+|BD|^{2}=|BC|^{2}+|AC|^{2} -- co należało udowodnić.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 30. (0–2)funkcja kwadratowa

Funkcja kwadratowa ff dla x=−3x=-3 przyjmuje wartość największą równą 4. Do wykresu funkcji ff należy punkt A=(−1, 3)A=(-1,\,3).
Zapisz wzór funkcji kwadratowej ff.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹf(x)=−14(x+3)2+4f(x)=-\dfrac{1}{4}\left(x+3\right)^{2}+4
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 31. (0–2)prawdopodobieństwo

{ Ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych losowo wybieramy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia AA polegającego na tym, że otrzymamy liczbę podzielną przez 8 lub liczbę podzielną przez 12. }

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹP(A)=16P(A)=\dfrac{1}{6}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 32. (0–4)ciągi

Dany jest nieskończony rosnący ciąg arytmetyczny (an)(a_{n}), dla n≥1n\geq1 taki, że a5=18a_{5}=18. Wyrazy a1a_{1}, a3a_{3} oraz a13a_{13} tego ciągu są odpowiednio pierwszym, drugim i trzecim wyrazem pewnego ciągu geometrycznego.
Wyznacz wzór na nn-ty wyraz ciągu (an)(a_{n}).

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹan=4n−2a_{n}=4n-2
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 33. (0–4)geometria analityczna

Dany jest trójkąt równoramienny ABCABC, w którym ∣AC∣=∣BC∣|AC|=|BC|.
Ponadto wiadomo, że A=(−2, 4)A=(-2,\,4) i B=(6, −2)B=(6,\,-2). Wierzchołek CC należy do osi OyOy. Oblicz współrzędne wierzchołka CC.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC=(0, −53)C=\left(0,\,-\tfrac{5}{3}\right)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 34. (0–5)stereometria
Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ABCSABCS jest równa 27327\sqrt{3}. Długość krawędzi ABAB podstawy ostrosłupa jest równa 6 (zobacz rysunek).

Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹPc=93+1821P_{c}=9\sqrt{3}+18\sqrt{21}
Rozwiązanie krok po kroku →

Co było w tym arkuszu

Działy według liczby punktów w arkuszu. Jeśli któryś z nich sprawia Ci trudność, kliknij i przerób zadania z tego działu ze wszystkich sesji.

Przećwicz podobne zadania w generatorzeLosuj zadania ze wszystkich działów, sprawdzaj odpowiedzi i wracaj do pomyłek w teczce błędów. Z darmowym kontem masz 8 losowań na 3 dni.
Otwórz generator →

Wolisz uczyć się z PDF-a? Zbiór zadań maturalnych z matematyki 2027 (PDF, 1690 zadań) zbiera wszystkie zadania CKE z rozwiązaniami w jednym pliku, podzielone działami.

Pytania o ten arkusz

Gdzie pobrać arkusz matura czerwiec 2015 w PDF?

Arkusz i zasady oceniania CKE są do pobrania wyżej na tej stronie (przyciski PDF). To oryginalne pliki Centralnej Komisji Egzaminacyjnej - materiał urzędowy, udostępniony publicznie po egzaminie.

Czy odpowiedzi są zgodne z kluczem CKE?

Tak. Odpowiedzi końcowe są zgodne z zasadami oceniania CKE (plik do pobrania wyżej), a rozwiązania krok po kroku przygotował zespół nauczycieli Korepetytujemy.pl tak, żeby pokazać drogę do wyniku, nie tylko samą literę.

Ile punktów trzeba, żeby zdać maturę z matematyki?

Na poziomie podstawowym trzeba zdobyć co najmniej 30% punktów. Ten arkusz (formuła 2015) miał 50 punktów do zdobycia i 170 minut na rozwiązanie; na maturze 2027 (formuła 2023) jest to 15 punktów (30%) z 46 możliwych i 180 minut.

Arkusz egzaminacyjny opracowany przez Centralną Komisję Egzaminacyjną i udostępniony publicznie na cke.gov.pl. Materiał urzędowy w rozumieniu art. 4 pkt 2 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych; teksty, grafiki i nagrania zawarte w arkuszu mogą być chronione na rzecz ich autorów i są przytaczane wyłącznie w kształcie nadanym przez CKE. Rozwiązania i komentarze: Korepetytujemy.pl.

Potwierdź płatność BLIK

Zatwierdź transakcję w aplikacji swojego banku. Czekamy na potwierdzenie...

Twój koszyk

Przejdź do koszyka
Bezpieczne płatności
BLIKVisaMastercardGoogle PayApple PayPowered by Stripe
Rabaty wieloprzedmiotowe naliczają się automatycznie.