17-20 listopada: Próbna Matura z Operonem - odpowiedzi i rozwiązania zadań tego samego dnia. Zobacz →◆NOWOŚĆ: Generatory zadań CKE online - ponad 5600 zadań z matur i egzaminu ósmoklasisty. Wypróbuj za darmo →◆Zbiory zadań CKE 2027 z pełnymi rozwiązaniami - PDF od razu po opłaceniu. Zobacz zbiory →◆Darmowe planery nauki do matury i egzaminu ósmoklasisty. Pobierz PDF →◆Kup 2 zbiory - drugi 5% taniej, przy 3 kolejny -10%◆Zajęcia stacjonarnie we Wrocławiu (Miodowa 94 i Średzka 25) lub online na żywo◆17-20 listopada: Próbna Matura z Operonem - odpowiedzi i rozwiązania zadań tego samego dnia. Zobacz →◆NOWOŚĆ: Generatory zadań CKE online - ponad 5600 zadań z matur i egzaminu ósmoklasisty. Wypróbuj za darmo →◆Zbiory zadań CKE 2027 z pełnymi rozwiązaniami - PDF od razu po opłaceniu. Zobacz zbiory →◆Darmowe planery nauki do matury i egzaminu ósmoklasisty. Pobierz PDF →◆Kup 2 zbiory - drugi 5% taniej, przy 3 kolejny -10%◆Zajęcia stacjonarnie we Wrocławiu (Miodowa 94 i Średzka 25) lub online na żywo◆

Matura maj 2013: matematyka, poziom podstawowy

Arkusz CKE w PDF, zasady oceniania i komplet 24 zadań z arkusza CKE (matura maj 2013, formuła sprzed 2015) - 34 pkt do zdobycia, 18 zamkniętych i 6 otwartych. Każde zadanie ma treść, odpowiedź końcową i rozwiązanie krok po kroku.

24 zadania34 pkt170 minpróg zdania: 15 punktów (30%)

Zadania z odpowiedziami

Pełna treść każdego zadania i odpowiedź końcowa. Rozwiązanie krok po kroku jest na stronie zadania (przycisk pod zadaniem).

Zadanie 2. (0–1)procenty

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Liczby aa i bb są dodatnie oraz 12% liczby aa jest równe 15% liczby bb. Stąd wynika, że aa jest równe

A.103%103\% liczby bbB.125%125\% liczby bbC.150%150\% liczby bbD.153%153\% liczby bb
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB (125%125\% liczby bb)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 3. (0–1)logarytmy

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Liczba log⁡100−log⁡28\log100-\log_{2}8 jest równa

A.−2-2B.−1-1C.00D.11
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. −1-1
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 4. (0–1)układy równań

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Rozwiązaniem układu równań {5x+3y=38x−6y=48\begin{cases}5x+3y=3\\ 8x-6y=48\end{cases} jest para liczb

A.x=−3x=-3 i y=4y=4B.x=−3x=-3 i y=6y=6C.x=3x=3 i y=−4y=-4D.x=9x=9 i y=4y=4
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. x=3x=3 i y=−4y=-4
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 5. (0–1)funkcja liniowa

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Punkt A=(0, 1)A=(0,\,1) leży na wykresie funkcji liniowej f(x)=(m−2)x+m−3f(x)=\left(m-2\right)x+m-3. Stąd wynika, że

A.m=1m=1B.m=2m=2C.m=3m=3D.m=4m=4
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. m=4m=4
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 6. (0–1)funkcja kwadratowa

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Wierzchołkiem paraboli o równaniu f(x)=−3(x−2)2+4f(x)=-3\left(x-2\right)^{2}+4 jest punkt o współrzędnych

A.(−2, −4)(-2,\,-4)B.(−2, 4)(-2,\,4)C.(2, −4)(2,\,-4)D.(2, 4)(2,\,4)
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. (2, 4)(2,\,4)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 9. (0–1)funkcja liniowa
Na rysunku przedstawiony jest fragment wykresu pewnej funkcji liniowej y=ax+by=ax+b.
Jakie znaki mają współczynniki aa i bb?
Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.


A.a<0a<0 i b<0b<0B.a<0a<0 i b>0b>0C.a>0a>0 i b<0b<0D.a>0a>0 i b>0b>0
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. a<0a<0 i b<0b<0
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 10. (0–1)równania i nierówności liniowe

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Najmniejszą liczbą całkowitą spełniającą nierówność x2≤2x3+14\dfrac{x}{2}\leq\dfrac{2x}{3}+\dfrac{1}{4} jest

A.−2-2B.−1-1C.00D.11
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB (−1-1)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 11. (0–1)równania i funkcje

Na rysunku 1 przedstawiony jest wykres funkcji y=f(x)y=f\left(x\right) określonej dla x∈⟨−7, 4⟩x\in\langle-7,\,4\rangle.

Rysunek 2 przedstawia wykres funkcji. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.

A.y=f(x+2)y=f\left(x+2\right)B.y=f(x)−2y=f\left(x\right)-2C.y=f(x−2)y=f\left(x-2\right)D.y=f(x)+2y=f\left(x\right)+2
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. y=f(x−2)y=f\left(x-2\right)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 14. (0–1)trygonometria

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Kąt α\alpha jest ostry i sin⁡α=32\sin\alpha=\dfrac{\sqrt{3}}{2}. Wartość wyrażenia cos⁡2α−2\cos^{2}\alpha-2 jest równa

A.−74-\dfrac{7}{4}B.−14-\dfrac{1}{4}C.12\dfrac{1}{2}D.32\dfrac{\sqrt{3}}{2}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. (−74)\left(-\dfrac{7}{4}\right)
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 15. (0–1)planimetria

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.

Średnice ABAB i CDCD okręgu o środku SS przecinają się pod kątem 50∘50^{\circ} (tak jak na rysunku).
Miara kąta α\alpha jest równa
A.25∘25^{\circ}B.30∘30^{\circ}C.40∘40^{\circ}D.50∘50^{\circ}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 25∘25^{\circ}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 16. (0–1)równania i funkcje

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Liczba rzeczywistych rozwiązań równania (x+1)(x+2)(x2+3)=0\left(x+1\right)\left(x+2\right)\left(x^{2}+3\right)=0 jest równa

A.00B.11C.22D.44
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. 22
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 19. (0–1)geometria analityczna

Odległość między środkami okręgów o równaniach (x+1)2+(y−2)2=9(x+1)^2+(y-2)^2=9 oraz x2+y2=10x^2+y^2=10 jest równa

A.5\sqrt{5}B.10−3\sqrt{10}-3C.33D.55
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹA. 5\sqrt{5}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 20. (0–1)stereometria

Liczba wszystkich krawędzi graniastosłupa jest o 10 większa od liczby wszystkich jego ścian bocznych. Stąd wynika, że podstawą tego graniastosłupa jest

A.czworokątB.pięciokątC.sześciokątD.dziesięciokąt
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. pięciokąt
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 21. (0–1)stereometria

Pole powierzchni bocznej stożka o wysokości 4 i promieniu podstawy 3 jest równe

A.9π9\piB.12π12\piC.15π15\piD.16π16\pi
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹC. 15π15\pi
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 22. (0–1)prawdopodobieństwo

Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Niech pp oznacza prawdopodobieństwo zdarzenia, że iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest równy 5. Wtedy

A.p=136p=\dfrac{1}{36}B.p=118p=\dfrac{1}{18}C.p=112p=\dfrac{1}{12}D.p=19p=\dfrac{1}{9}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. p=118p=\dfrac{1}{18}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 23. (0–1)liczby i potęgi

Dokończ zdanie. Zaznacz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Liczba 50−182\dfrac{\sqrt{50}-\sqrt{18}}{\sqrt{2}} jest równa

A.222\sqrt{2}B.22C.44D.10−6\sqrt{10}-\sqrt{6}
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 22
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 24. (0–1)statystyka

Mediana uporządkowanego niemalejąco zestawu sześciu liczb: 1, 2, 3, xx, 5, 8 jest równa 4. Wtedy

A.x=2x=2B.x=3x=3C.x=4x=4D.x=5x=5
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹD. x=5x=5
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 25. (0–1)stereometria

Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o wysokości 7 jest równa 28328\sqrt{3}. Długość krawędzi podstawy tego graniastosłupa jest równa

A.22B.44C.88D.1616
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹB. 44
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 27. (0–2)trygonometria

Kąt α\alpha jest ostry i sin⁡α=32\sin\alpha=\dfrac{\sqrt{3}}{2}.
Oblicz wartość wyrażenia sin⁡2α−3cos⁡2α\sin^{2}\alpha-3\cos^{2}\alpha.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹWartość wyrażenia jest równa 00.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 28. (0–2)dowód algebraiczny

* Zadanie spoza obecnej podstawy programowej (formuła 2023) – potraktuj jako dodatkowe.

Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych xx, yy, zz takich, że x+y+z=0x+y+z=0, prawdziwa jest nierówność xy+yz+zx≤0xy+yz+zx\le0.
Możesz skorzystać z tożsamości (x+y+z)2=x2+y2+z2+2xy+2xz+2yz(x+y+z)^2=x^2+y^2+z^2+2xy+2xz+2yz.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹNierówność xy+yz+zx≤0xy+yz+zx\leq0 jest prawdziwa, co kończy dowód.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 29. (0–2)równania i funkcje
Na rysunku przedstawiony jest wykres funkcji y=f(x)y=f\left(x\right) określonej dla x∈⟨−7, 8⟩x\in\langle-7,\,8\rangle.
Odczytaj z wykresu i zapisz:
a) największą wartość funkcji ff,
b) zbiór rozwiązań nierówności f(x)<0f\left(x\right)<0.
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹa) 77; b) x∈(−3, 5)x\in(-3,\,5).
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 31. (0–2)dowód algebraiczny

Wykaż, że liczba 6100−2⋅699+10⋅6986^{100}-2\cdot6^{99}+10\cdot6^{98} jest podzielna przez 17.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹBadana liczba jest równa 17⋅2⋅69817\cdot2\cdot6^{98}, więc jest podzielna przez 17, co kończy dowód.
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 32. (0–4)planimetria
Punkt SS jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie ostrokątnym ABCABC. Kąt ACSACS jest trzy razy większy od kąta BASBAS, a kąt CBSCBS jest dwa razy większy od kąta BASBAS.
Oblicz kąty trójkąta ABCABC.
✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹ∣∠BAC∣=60∘|\angle BAC|=60^{\circ}, ∣∠ABC∣=45∘|\angle ABC|=45^{\circ}, ∣∠BCA∣=75∘|\angle BCA|=75^{\circ}
Rozwiązanie krok po kroku →
Zadanie 33. (0–4)stereometria

Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 100 cm2100~\mathrm{cm}^2, a jego pole powierzchni bocznej jest równe 260 cm2260~\mathrm{cm}^2.

Oblicz objętość tego ostrosłupa.

✓Pokaż odpowiedźUkryj odpowiedź
ODPOWIEDŹV=400 cm3V=400~\mathrm{cm}^{3}
Rozwiązanie krok po kroku →

Co było w tym arkuszu

Działy według liczby punktów w arkuszu. Jeśli któryś z nich sprawia Ci trudność, kliknij i przerób zadania z tego działu ze wszystkich sesji.

Przećwicz podobne zadania w generatorzeLosuj zadania ze wszystkich działów, sprawdzaj odpowiedzi i wracaj do pomyłek w teczce błędów. Z darmowym kontem masz 8 losowań na 3 dni.
Otwórz generator →

Wolisz uczyć się z PDF-a? Zbiór zadań maturalnych z matematyki 2027 (PDF, 1690 zadań) zbiera wszystkie zadania CKE z rozwiązaniami w jednym pliku, podzielone działami.

Pytania o ten arkusz

Gdzie pobrać arkusz matura maj 2013 w PDF?

Arkusz i zasady oceniania CKE są do pobrania wyżej na tej stronie (przyciski PDF). To oryginalne pliki Centralnej Komisji Egzaminacyjnej - materiał urzędowy, udostępniony publicznie po egzaminie.

Czy odpowiedzi są zgodne z kluczem CKE?

Tak. Odpowiedzi końcowe są zgodne z zasadami oceniania CKE (plik do pobrania wyżej), a rozwiązania krok po kroku przygotował zespół nauczycieli Korepetytujemy.pl tak, żeby pokazać drogę do wyniku, nie tylko samą literę.

Ile punktów trzeba, żeby zdać maturę z matematyki?

Na poziomie podstawowym trzeba zdobyć co najmniej 30% punktów. Ten arkusz (formuła sprzed 2015) miał 50 punktów do zdobycia i 170 minut na rozwiązanie; na maturze 2027 (formuła 2023) jest to 15 punktów (30%) z 46 możliwych i 180 minut.

Arkusz egzaminacyjny opracowany przez Centralną Komisję Egzaminacyjną i udostępniony publicznie na cke.gov.pl. Materiał urzędowy w rozumieniu art. 4 pkt 2 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych; teksty, grafiki i nagrania zawarte w arkuszu mogą być chronione na rzecz ich autorów i są przytaczane wyłącznie w kształcie nadanym przez CKE. Rozwiązania i komentarze: Korepetytujemy.pl.

Potwierdź płatność BLIK

Zatwierdź transakcję w aplikacji swojego banku. Czekamy na potwierdzenie...

Twój koszyk

Przejdź do koszyka
Bezpieczne płatności
BLIKVisaMastercardGoogle PayApple PayPowered by Stripe
Rabaty wieloprzedmiotowe naliczają się automatycznie.